Desetega marca je minilo 52 let od tibetanske vstaje proti Kitajski. Foto: EPA
Desetega marca je minilo 52 let od tibetanske vstaje proti Kitajski. Foto: EPA
Tibetanski parlament
Tibetanski parlament sprva ni želel sprejeti odstopa dalajlame. Foto: EPA

75-letni dalajlama je pred dvema tednoma sporočil, da se umika iz politike, ostal pa bo duhovni vodja Tibetancev. "Težko je bilo sprejeti odločitev o spremembah ustave in ločitvi Njegove svetosti od tibetanske politike, a on to dela v dolgoročno korist Tibetancev," je izjavil poslanec tibetanskega parlamenta Karma Ješi.

Kdo jih bo vodil, bo znano konec aprila
Tibetanci so preteklo nedeljo že volili novega premierja, ki bo nasledil politično delovanje dalajlame, izidi pa naj bi bili znani konec aprila. Tibetanski parlament, ki ima sedež v indijskem mestu Daramsala, je napovedal, da se bo v prihodnjih mesecih sestal na izredni seji, na kateri bo sprejel potrebne spremembe ustave. Poslanci so že soglasno sprejeli štiri resolucije, ki bodo omogočile prenos oblasti.

Največ možnosti za mesto premierja ima 43-letni Lobsang Sangvaj, ki se je šolal na Harvardu, danes pa je priznani pravni strokovnjak. Rojen je bil na severovzhodu Indije, Tibeta pa ni nikoli obiskal.

Dalajlama je neomajen
Številni Tibetanci dalajlamo, ki je lani obiskal tudi Maribor, prepričujejo, naj si premisli, vendar sam pravi, da je njegova odločitev dokončna. "O tem sem razmišljal dolga leta. Moja odločitev je dolgoročno najboljša," je dejal pred dnevi. Prepričan je namreč, da bo z odhodom pomagal tibetanskemu gibanju, da se bo tudi po njegovi smrti bojevalo proti kitajskemu zatiranju.

Mnogi pa se kljub temu sprašujejo, ali se bo novi voditelj lahko kosal s karizmatičnim in priljubljenim Nobelovim nagrajencem za mir, ki je ves čas potoval po svetu ter širil svoje sporočilu o miru in nenasilju. Dalajlama je vrsto let zagovarjal "srednjo pot", s katero si je prizadeval za avtonomijo Tibeta znotraj Kitajske, ne pa za njegovo neodvisnost. Vse več mladih Tibetancev je zdaj pripravljenih, da do Pekingu zavzame radikalnejše stališče.

Dalajlama živi v izgnanstvu od leta 1959, ko je po neuspešni vstaji Tibetancev proti kitajski nadvladi pobegnil v Indijo. Peking ima dalajlamo za sovražni element in ga obtožuje, da si prizadeva za neodvisnost Tibeta.