Caroline v družbi strica Edwarda, sicer senatorja iz Massachusettsa. Foto: EPA
Caroline v družbi strica Edwarda, sicer senatorja iz Massachusettsa. Foto: EPA
Caroline Kennedy
Govorila je tudi na demokratski nacionalni konvenciji avgusta v Denverju. Foto: EPA

51-letna odvetnica Caroline je pripadnica mogočnega klana Kennedyjevih, saj je hči nekdanjega predsednika Johna in nečakinja Edwarda in Roberta Kennedyja, oba sta v politični karieri delovala tudi v senatu.

Ko bo Hillary Clinton potrjena kot nova ameriška državna sekretarka v kabinetu Baracka Obame, bo zvezna država New York oziroma newyorški demokratski guverner David Paterson za dve leti moral določiti novega senatorja. V javnosti kroži več imen, ki naj bi bila zainteresirana, a Caroline Kennedy je zagotovo najbolj znano in zanimivo.

Kennedyjev je kot "Rusov"
"Vem, da jo to mesto zanima. Večino življenja se je trudila usklajevati kariero in breme, ki ji ga nalaga njen priimek, z družinskimi obveznostmi. Zdaj so otroci že tako veliki, da je končno pripravljena stopiti v ospredje," je dejal bratranec Robert, ki je zagotovil, da jo podpira vse razvejano sorodstvo Kennedyjevih. "Če bo dobila sedež in bo leta 2010 znova kandidirala zanj, obljubljam, da se bo takrat njej v podporo pojavilo toliko Kennedyjev, kot jih še živi dan niste videli."

Caroline sicer zanimajo predvsem izobraževalne teme. "Zaveda se, da je mnogo njenih projektov zdaj ogroženih, saj ima prednost reševanje gospodarske krize," je še dejal Robert.

Velika podpornica Baracka Obame
Caroline se je nepričakovano oglasila v začetku leta, ko je v članku, objavljenem v New York Timesu, podprla Baracka Obamo in o njem zapisala, da bi lahko bil takšen navdih za množice, kot je bil njen oče ob izvolitvi v Belo hišo leta 1960. Nato je še večkrat pomagala Obamovemu štabu in bila v krogu ljudi, ki je za podpredsedniškega kandidata izbral Joeja Bidna.

A. P.