Med žrtvami je veliko otrok. Malček in malčica na fotografiji s svojo družino v nevzdržnih pogojih v taborišču za begunce v Jordaniji živita že dve leti in pol. Foto: Reuters
Med žrtvami je veliko otrok. Malček in malčica na fotografiji s svojo družino v nevzdržnih pogojih v taborišču za begunce v Jordaniji živita že dve leti in pol. Foto: Reuters

Po podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je število beguncev, ki so v zadnjih 10 mesecih prečkali mejo s Turčijo, povečalo za milijon in danes za 13.000 presega štiri milijone. Zaradi državljanske vojne je bilo svoje domove prisiljeno zapustiti 7,6 milijona Sircev, a jih je večina razseljenih znotraj države. V zadnjih štirih letih je bilo ubitih najmanj 230.000 ljudi, poroča BBC.

"Gre za ljudi, ki potrebujejo podporo sveta, živijo pa v grozljivih pogojih in le tonejo globlje v revščino," je opozoril visoki komisar ZN-a za begunce Antonio Gutteres.

Kritika donatorskim državam
UNHCR je tudi kritiziral donatorske države, da ne storijo dovolj pri pomoči sosednjim državam, ki sprejemajo Sirce, saj so njihovi vladni proračuni, trg dela in javne storitve z dotokom že tako preobremenjeni. Po poročanju Guardiana so pretekli teden grški otoki sprejeli 9.000 beguncev, večina jih prihaja ravno iz Sirije, pa tudi iz Iraka in Afganistana.

Vedno več Sircev, ki so imeli pred vojno spodobno življenje, zdaj zaradi pomanjkanja sredstev nimajo dovolj hran, zato morajo za svoje preživetje prosjačiti ali pa pošiljati svoje otroke na delo. Spet drugi so prisiljeni v sklenitev porok.

Največ beguncev v Turčijo
Turčija je do zdaj sprejela 1,8 milijona Sircev, Libanon 1,2 milijona, 630.000 jih je v Jordaniji, 250.000 v Iraku, 130.000 pa jih je v Egiptu. 24.000 Sircev je nastanjenih v drugih severnoafriških državah. V to skupno število štirih milijonov pa ni prištetih 270.000 ljudi, ki so zaprosili za azil v evropskih državah.

Kriza v Siriji, ki se je začela s protivladnimi protesti leta 2011, je prerasla v kompleksno vojno, v katero so vključeni vladna vojska in milice, opozicijski uporniki, kurdske sile, pa tudi skrajne skupine, kot je Islamska država.