Potnike ustavljenega Eurostarjevega vlaka so reševali s posebnimi reševalnimi vlaki. Foto: EPA
Potnike ustavljenega Eurostarjevega vlaka so reševali s posebnimi reševalnimi vlaki. Foto: EPA
Evropredor
Vlak Eurostar vozi pod Rokavskim predorom na relaciji Pariz-London. Foto: EPA

Čeprav so vlaki Eurostarja še vedno v predoru, na njem ni več nobenega potnika. Upravljavec Evropredora John Keefe je dejal, da je bila celotna situacija "zelo nenavadna in nepredvidljiva. V 15 letih se ni zgodilo, da bi morali evakuirati vlak Eurostar. Včeraj zvečer pa smo morali evakuirati kar dva vlaka."

Vlaki so se ustavili, ko jih je pet hkrati zapeljalo iz Bruslja in Pariza v predor. Zaradi nizkih zunanjih temperatur se je tudi temperatura v predoru znižala, kar je ustavilo delovanje elektrike na vlakih. Evakuirani potniki zdaj čakajo na eni in drugi strani predora.

Vsi prevozi z vlaki skozi Evropredor bodo v soboto zaradi nesreče odpovedani, so sporočili iz Eurostarja.

Eden izmed potnikov je za BBC dejal: "Bili smo brez elektrike. Zmanjkalo nam je vode, zmanjkalo nam je hrane, komunikacije z zaposlenimi na vlaku pa je bilo zelo zelo malo ... Ustavilo se je tudi prezračevanje. Zasilne izhode smo morali odpreti sami ... Evakuacijski postopek pa smo izvedli kar sami."

Potnike so iz predora odpeljali s posebnimi reševalnimi vlaki, do katerih so prišli po evakuacijskih predorih. Na njih so hkrati prevažali 700 potnikov, zato je bila vročina na vlaku "neznosna". Potniki so za BBC dejali, da so morali na reševalnem vlaku nosečnice, invalidi in starši z otroki sedeti "kar na umazanih tleh".

Odgovorni pri Evropredoru so se potnikom že opravičili in jim obljubili povračilo sredstev.