Afganistanske specialne enote se podajajo v boj s talibani za ponovno zavzetje mesta Kunduz. Foto: Reuters
Afganistanske specialne enote se podajajo v boj s talibani za ponovno zavzetje mesta Kunduz. Foto: Reuters
Talibani dosegli pomembno zmago v Kunduzu

Spopadi med vladnimi silami in talibani so potekali vso noč, zaradi česar je brez elektrike in telekomunikacijskih povezav ostal večji del mesta. Talibanom so na prostost izpustili ujetnike v tamkajšnjem zaporu. Po prehudem pritisku pa se je naposled iz mesta na bližnje letališče umaknila afganistanska vojska, poroča BBC.

Predstavnik ameriške vojske v Afganistanu Brian Tribus je potrdil, da so ameriške sile izvedle letalski napad v Kunduzu, da bi tako "uničile grožnjo afganistanskim in koalicijskim silam". Ni pa povedal, ali afganistanskim vladnim silam morda pomagajo tudi ameriški vojaki na tleh.

Vladne sile naj bi imele manjši uspeh
Kot je povedal predstavnik tamkajšnje policije Sajed Sarvar Huseini, so že zavzeli stavbo poveljstva policije in zapora.

Že v ponedeljek so talibani v Kunduzu zavzeli guvernerjevo hišo, osrednji zapor in bolnišnico ter še nekaj drugih upravnih stavb. Ubitih je več deset ljudi na obeh straneh, iz mesta pa bežijo meščani. Zdravniki brez meja so sporočili, da zaradi ran oskrbujejo najmanj 100 ljudi. V državi je ostalo le še nekaj tisoč pripadnikov Nata, med katerimi so večinoma inštruktorji in svetovalci afganistanskim varnostnim silam. Še vedno pa ZDA izvajajo napade z robotskimi letalniki.

Strateško pomembno mesto
Zavzetje Kunduza, ki je pomembno trgovinsko središče s 300.000 prebivalci, je bil velik udarec za afganistansko vlado narodne enotnosti, ki je na oblasti slabo leto. Predsednik Ašraf Gani je namreč ob lanski izvolitvi obljubil vrnitev miru v državo, ki jo že več kot 30 let pretresajo konflikti, od tega skoraj 14 let s talibani.

Za talibane ima Kunduz velik simbolni pomen, saj je bilo to njihovo glavno severno oporišče v obdobju njihovega vladanja Afganistanu med letoma 1996 in 2001. Po napadih talibanskih zaveznikov Al Kaide 11. septembra 2001 je sledila invazija ZDA in Nata, ki so ob pomoči severnega zavezništva strmoglavili oblast talibanov.

Vseh zadnjih 14 let talibani vodijo gverilsko vstajo, ki se v zadnjih letih krepi. V Afganistanu tako znova divja prava vojna, v letu 2015 je bilo ubitih več kot 11 tisoč ljudi, večinoma borcev na obeh straneh.

Talibani dosegli pomembno zmago v Kunduzu