V Airbnbju obljubljajo, da se spoprijemajo z diskriminacijo temnopoltih uporabnikov, ki jo priznavajo. Foto: AP
V Airbnbju obljubljajo, da se spoprijemajo z diskriminacijo temnopoltih uporabnikov, ki jo priznavajo. Foto: AP

Poročila o težavah temnopoltih uporabnikov Airbnbja so postala celo tako razširjena, da se je v New Yorku glede tega aktivirala tudi mestna ombudsmanka Letitia James.

Kot je dejala, platforma "omogoča diskriminacijo gostov in gostiteljev na rasni osnovi". Airbnb namreč nima varovalk, ki bi preprečevale, da imajo njeni temnopolti uporabniki pri uporabi večje težave v primerjavi z drugimi uporabniki.

V odprtem pismu Airbnbju je Letitia James zapisala, da mora platforma vpeljati varovalke za preprečevanje rasizma in nestrpnosti, ki sta na njej prisotna, poroča britanski časopis Independent.

Temnopolti uporabniki zaslužijo manj in so manjkrat sprejeti
Ob tem je varuhinja človekovih pravic navedla nedavni študiji s harvardske poslovne šole, ki kažeta na težave, s katerimi se spoprijemajo temnopolti pri uporabi Airbnbja. Ena izmed ugotovitev je, da zaslužijo netemnopolti gostitelji 12 odstotkov več kot temnopolti gostitelji, raziskava pa je pokazala tudi, da prejemajo uporabniki z "imeni, ki so izrazito afroameriška", pogosteje negativne odzive, ob tem pa imajo 16 odstotkov manj možnosti, da se jih sprejme kot goste.

Ombudsmanka James zato predlaga, da se profilna fotografija umakne s spletne strani, imena uporabnikov ostanejo prikrita, dokler se transakcija ne opravi.

Vodja Airbnbjevega oddelka za raznolikost David King je priznal, da "predstavljajo predsodki in diskriminacija precejšen izziv", in dejal, da zoper to sprejemajo ustrezne ukrepe. Kljub temu pa, kot je dejal, v podjetju ne želijo umakniti profilnih fotografij, saj naj bi bilo to eno izmed orodij, ki naj bi pomagalo povezovati gostitelje z gosti.

Ljudje delijo svoje negativne izkušnje
Na družbenem omrežju Twitter se je medtem razširil hešteg #AirbnbWhileBlack (kar približno pomeni "uporabljati Airbnb kot črnec oziroma črnka"), veliko uporabnikov Twitterja pa deli svoje izkušnje s tem, da so jih gostitelji zavrnili zaradi njihove rase.