V skladu z iransko strogo razlago islamskega zakona se spolni odnosi pred poroko kaznujejo z bičanjem, poročeni prestopniki pa so obsojeni na smrt s kamenjanjem. Foto: EPA
V skladu z iransko strogo razlago islamskega zakona se spolni odnosi pred poroko kaznujejo z bičanjem, poročeni prestopniki pa so obsojeni na smrt s kamenjanjem. Foto: EPA

Potem ko je sodišče zavrnilo njen priziv, 43-letni Sakineh Mohamadi-Aštiani, materi dveh otrok, grozi grozljiva smrt s kamenjanjem. Maja 2006 je kazensko sodišče v provinci Zahodni Azerbajdžan Mohamadi-Aštianijevo, odločilo, da je kriva "nezakonitega odnosa" z dvema moškima po smrti njenega moža, in jo kaznovalo z 99 udarci z bičem.

Septembra istega leta je sodišče med sojenjem moškemu, obtoženemu umora njenega moža, znova odprlo njen primer o prešuštvu zaradi dogodkov, ki naj bi potekali še pred smrtjo njenega moža. Čeprav je umaknila priznanje, ki naj bi bilo iz nje izsiljeno, je bila obsojena zaradi "prešuštva med zakonom" in obsojena na smrt s kamenjanjem. Iransko vrhovno sodišče je leta 2007 obsodbo na smrt potrdilo.

Številni pozivi evrospkih držav
EU in več evropskih držav zdaj Iran poziva, naj usmrtitev prepreči. Visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton je Iran pozvala, naj usmrtitev Mohamadi-Aštianijeve in še dveh drugih na smrt obsojenih Irancev ustavi, smrt s kamenjanjem pa označila za "posebej kruto metodo usmrtitve, ki je enaka mučenju".

Francosko zunanje ministrstvo je Iran pozvalo, naj prepovedo kamenjanje, češ da je to barbarska praksa, katere cilj je obsojencem povzročiti nepotrebne bolečine.

Norveško zunanje ministrstvo je v ponedeljek zaradi primera na zagovor poklicalo iranskega veleposlanika v Oslu, britanski zunanji minister Wiliam Hague pa se je izrekel proti "srednjeveškemu" kamenjanju, ki ga bo svet sprejel z zgražanjem.