Policija zadržuje desničarskega skrajneža, ki je med parado ponosa leta 2008 v Brnu grozil udeležencem. Foto: EPA
Policija zadržuje desničarskega skrajneža, ki je med parado ponosa leta 2008 v Brnu grozil udeležencem. Foto: EPA
Kako bo preizkus prestala Praga? Foto: EPA

Klaus je to potezo diplomatov označil za nedopustno vmešavanje v notranje zadeve države.
Veleposlaništva Avstrije, ZDA, Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Španije, Švedske, Švice in Velike Britanije so se odzvala na Klausova stališča, predvsem pa na izjave njegovega bližnjega sodelavca Petra Hajka.
Hajek je prejšnji teden homoseksualce označil za "abnormalne državljane", načrtovano parado ponosa pa za "prisiljeno predstavo homoseksualcev, ki ni nedolžna šala". Hajek je tudi kritiziral župana češke prestolnice Bohuslava Svobodo, ki je javno podprl parado ponosa v svojem mestu.

V odzivu so veleposlaništva izrazila "solidarnost z lezbijkami, geji, biseksualci in transseksualnimi skupnostmi na Češkem in jih podprla, da izkoristijo svojo pravico do skupnega, mirnega in zakonitega pohoda, s katerim krepijo zavest za specifične teme".

Ameriško veleposlaništvo je nato v še eni izjavi po eni strani izrazilo zadovoljstvo, da so češkim državljanom ne glede na njihovo spolno usmerjenost zagotovljene človekove pravice. "Po drugi strani pa je obžalovanja vredno, da so na uradnih položajih ljudje, ki se identificirajo z nestrpnimi stališči," je zapisalo veleposlaništvo ZDA v Pragi.
"Dejanje brez primere"
A predsednik Češke Klaus je danes to dejanje tujih veleposlaništev označil za "dejanje brez primere". "Ne morem si predstavljati, da bi si kakšen naš veleposlanik dovolil s peticijo vmešati v notranjepolitično razpravo katere izmed demokratičnih držav," je menil Klaus. Diplomate je še podučil, da razprava na Češkem ne poteka, ali bi ali ne bi dovolili te prireditve homoseksualcev, ampak ali to prireditev lahko praški župan javno podpre.

Sicer je tudi zunanji minister Karel Schwarzenberg kritiziral izjavo 13 veleposlaništev in jo označil za "vmešavanje v notranje zadeve". Dodal je še, da je "kontraproduktivno in odveč", da se javno podpira pravice nekoga, čeprav jih nihče ne postavlja pod vprašaj.

Tokratna parada ponosa v Pragi bo prva tovrstna manifestacija. Do zdaj so bili udeleženci podobnih dogodkov, ki so jih organizirala združenja istospolno usmerjenih, pogosto tarča desničarskih skrajnežev.
Strah pred "-izmi"
Klaus je v razpravi glede parade ponosa v zadnjih dneh dejal še, da "v zvezi s tem dogodkom ne čuti nobenega ponosa". Menil je tudi, da "praška parada ne bo demonstracija homoseksualnosti, ampak homoseksualizma, ki se ga podobno kot vseh drugih modnih -izmov zelo bojim".

Kljub ostrim besedam je tudi podprl Hajka in "odločno zavrnil", da bi se od njih distanciral. Gre za pravico do izražanja mnenja, je poudaril Klaus. Hajek, ki je namestnik vodje Klausovega kabineta, je sicer že večkrat poskrbel za razburjenje v češki javnosti. Nazadnje je maja izjavil, da ubiti vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden v resnici ni nikoli obstajal in da gre "za pravljico za otroke".