Policija je pregnala protestnike. Foto: Reuters
Policija je pregnala protestnike. Foto: Reuters
Rusija
Pridržanih je bilo na stotine protestnikov. Foto: Reuters
Protest v Moskvi
Protesta v Moskvi se je udeležilo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Protesti proti korupciji v Rusiji

Na poziv Navalnega k protestu se je odvzalo več tisoč ljudi, ki so vzklikali "Rusija brez Putina" in "Rusija bo svobodna". Ruska spletna stran OVD Info, ki spremlja aretacije na protestih, je objavila, da je bilo po prvotnih podatkih v Moskvi pridržanih 730 ljudi. Notranje ministrstvo pa je sporočilo, da je bilo v Sankrt Peterburgu pridržanih 500 protestnikov.

Protesti so potekali tudi v drugih mestih po državi. Po poročanju ruskih medijev se je v Novosibirsku zbralo okoli 3.000 ljudi, manjši protesti pa so potekali tudi v Krasnojarsku, Kazanu, Tomsku, Vladivostoku in številnih drugih mestih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred protestom v Moskvi je bil pridržan tudi sam Navalni. "Aleksej je bil aretiran pri vhodu v blok. Naši načrti se ne bodo spremenili," je na Twitterju sporočila Julija Navalna, Aleksejeva žena. Mestne oblasti so organizatorje protesta proti korupciji namreč opozorile, naj brez dovoljenja oblasti ne pripravljajo shodov, saj da neodobreni shodi le izzivajo nasprotnike.

Navalni spremenil prizorišče
41-letni Navalni je v nedeljo sporočil, da bo zborovanje v Moskvi potekalo na drugem prizorišču, ker mestne oblasti organizatorjem na prvotno določenem kraju, Prospektu akademika Saharova, niso dovolile postaviti odra in ozvočenja. "Odpovedujemo zborovanje na Prospektu Saharova in ga selimo na Tversko ulico," je sporočil Navalni. Omenjena ulica je glavna prometnica do Kremlja.

Moskovske oblasti so odločitev označile za provokacijo, policija pa je opozorila, da na Tverski ulici poteka druga prireditev, zato bi lahko tam nastala prevelika gneča.

30 dni zapora za Navalnega
Po poročanju Reutersa je sodišče Navalnega že obsodilo na 30 dni zapora, ker je kršil zakon o organiziranju javnih dogodkov.


Navalni je podoben protest organiziral že 26. marca, ko se je na ulicah ruskih mest zbralo na desettisoče ljudi, predvsem mladih. Oblasti so samo v Moskvi aretirale več kot tisoč ljudi. Že ob začetku protesta so prijeli Navalnega in ga obsodili na 15-dnevno zaporno kazen. Navalni je v preteklosti že napovedal, da namerava prihodnje leto nastopiti na predsedniških volitvah in tako izzvati predsednika Vladimirja Putina. Spomladi so ga sicer zaradi poneverb pri trgovanju z lesom obsodili na pet let pogojne zaporne kazni ter denarno kazen, zato njegova kandidatura ni gotova.

Po poročanju ruskih medijev se je v Novosibirsku zbralo okoli 3.000 ljudi, manjši protesti pa so potekali tudi v Krasnojarsku, Kazanu, Tomsku, Vladivostoku in številnih drugih mestih. Ruske oblasti so sicer izdale dovoljenje za demonstracije v okoli 180 mestih. Največji zborovanji pričakujejo v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Državni praznik - dan Rusije
V Rusiji je sicer danes praznik - dan Rusije, s katerim se spominjajo sprejetja deklaracije o suverenosti leta 1990. Predsednik Vladimir Putin bo ob tej priložnosti podelil državna odlikovanja in priredil sprejem v Kremlju, na različnih prireditvah pa skupno pričakujejo več milijonov ljudi. Za red in varnost bo samo v prestolnici skrbelo 10.000 policistov.

Protesti proti korupciji v Rusiji