Louis Freeh je FBI vodil med letoma 1993 in 2001, na univerzi pa so prepričani, da bo nekdanji prvi mož FBI-ja tisti pravi, ki bo ugotovil, kako so se lahko zlorabe dogajale dolgih 15 let. Foto: EPA
Louis Freeh je FBI vodil med letoma 1993 in 2001, na univerzi pa so prepričani, da bo nekdanji prvi mož FBI-ja tisti pravi, ki bo ugotovil, kako so se lahko zlorabe dogajale dolgih 15 let. Foto: EPA

Nadzorni odbor univerze Penn State v ameriški zvezni državi Pensilvanija je sporočil, da so za vodenje preiskave o spolnih zlorabah otrok na univerzi, ki zadnje tedne močno odmeva v ameriških medijih, najeli nekdanjega direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Louisa Freeha.

Fante naj bi zlorabljal v okviru svoje dobrodelne organizacije
Škandal je izbruhnil, ko so nekdanjega pomočnika trenerja univerzitetnega nogometnega moštva Jerryja Sanduskyja obtožili spolnih zlorab otrok oz. fantov. 67-letni Sandusky naj bi fante zlorabljal med letoma 1994 in 2009, žrtve pa je zbiral v okviru svoje dobrodelne organizacije "Second Mile", preko katere naj bi jim pomagal, saj so bili igralci univerzitetnega nogometa zanj že prestari.

Sandusky je fante vodil tudi na univerzitetni kampus, kjer ga je asistent leta 2002 ujel pri spolnih odnosih pod prho, a tega ni prijavil policiji. Asistent je to povedal tedanjemu trenerju Joeju Paternu, ta pa je obvestil športnega direktorja univerze Timothyja Curleyja, vendar zadeve niso predali policiji. Škandal je močno pretresel univerzo in tudi širšo javnost ZDA, saj je bil zdaj že predčasno upokojeni trener Joe Paterno zelo znan in uspešen.

Primer je prvič izbruhnil na površje pred tremi leti, ko je eden od domnevno zlorabljenih fantov to prijavil policiji, ki je nato začela preiskavo. Fant trdi, da ga je Sandusky spolno zlorabljal doma, sicer pa je fante pridobival med drugim z darili, kot so vstopnice za nogometne tekme, računalniki in tudi z gotovino.

Freehova preiskava je že peta
Poleg nove preiskave, ki jo bo vodil Freeh, potekajo še štiri preiskave, in sicer državnega pravosodnega ministrstva, zveznega ministrstva za šolstvo, univerzitetne nogometne lige NCAA in same univerze, ki skušajo vse odgovoriti na vprašanje, kako so se lahko zlorabe dogajale dolgih 15 let, ne da bi jih kdo prijavil policiji.

Freeh je ob imenovanju povedal, da bodo v njegovi ekipi nekdanji agenti FBI-ja, nekdanji tožilci in drugi strokovnjaki z različnih področij, s poudarkom na pedofiliji. V preiskavi bodo skušali ugotoviti, kako je univerzitetna kultura, politika in praksa lahko dovolila zlorabe, in podati priporočila, kako bi to v prihodnje preprečili.

Freeh je FBI vodil med letoma 1993 in 2001, na položaj ga je imenoval tedanji predsednik Bill Clinton, a se nista dobro razumela, saj je Freeh vodil številne preiskave Clintonovih škandalov.