Prebivalci na vzhodu Ukrajine upajo, da se bodo spopadi končali in razmere počasi umirile. Foto: Reuters
Prebivalci na vzhodu Ukrajine upajo, da se bodo spopadi končali in razmere počasi umirile. Foto: Reuters
Ukrajina
Po dogovoru iz Minska bi se moral dva dni po začetku premirja začeti umik orožja. Foto: Reuters

Kot je sporočil vodja posebne opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), veleposlanik Ertugrul Apakan, je do občasnega obstreljevanja prišlo predvsem v mestu Debalcevo.

Podobne navedbe je bilo sicer slišati od ukrajinske vojske in proruskih upornikov. Ti so opazovalcem Ovseja sicer preprečili vstop v Debalcevo, je še zatrdil Apakan.

Ovse je ob tem sprti strani pozval k spoštovanju dogovorjene prekinitve ognja.

Tiskovni predstavnik opazovalne misije Ovseja, Michael Bociurkiw, je ob tem napovedal, da bodo število opazovalcev na vzhodu Ukrajine povečali na 350. Ovse pri tem načrtuje tudi uporabo brezpilotnih letal in satelitske tehnologije za nadzor premirja.

Predsednik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lisenko je položaj na območju Donecka in Luganska ocenil kot stabilen. "Ukrajinska vojska spoštuje premirje, toda v primeru kršitve se bo vojska ustrezno odzvala," je opozoril. Predstavnik obrambnega ministrstva samooklicane republike Doneck, Eduard Basurin, je prav tako potrdil, da je položaj miren in da se premirje spoštuje.

Medsebojno zaupanje trhlo
Čeprav obe strani za zdaj spoštujeta premirje, pa je medsebojno zaupanje zelo krhko. Ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin tako ni izključil možnosti, da bi, če premirje ne bo spoštovano, uvedli izredne razmere. To možnost je predtem omenil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Spoštovanje premirja je ključna točka mirovnega sporazuma, ki so ga v četrtek dosegli voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije v Minsku, podpisali pa so ga tudi predstavniki t. i. kontaktne skupine in predstavniki proruskih separatistov. Dogovor v 13 točkah sicer med drugim predvideva tudi umik težkega orožja z območja konflikta, izpustitev zapornikov, umik tujih sil in oborožitve ter razorožitev nelegalnih oboroženih skupin.

Kot je še dejal Lisenko, je Kijev pripravljen umakniti težko orožje in je za to že pripravil posebna območja, prav tako pa je pripravljen izmenjati ujetnike. Ukrajinske oblasti so pripravljene v celoti spoštovati dogovor iz Minska, je še zatrdil.

Na vzhodu Ukrajine je bilo v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki od aprila lani ubitih več kot 5.400 ljudi.