Svet
Andrej Babiš z ženo Moniko ob prihodu na volišče. Foto: Reuters
Trojica, ki se je odrezala bolje od napovedi: vodja češke piratske stranke Ivan Bartos, vodja stranke Svoboda in neposredna demokracija Tomio Okamura in vodja ANO-ja Andrej Babiš. Foto: Reuters
Za 200 poslanskih sedežev se je na volitvah borilo 7.500 kandidatov iz rekordnih 31 strank. Foto: Reuters
Češki predsednik Miloš Zeman z ženo ob oddaji glasovnice. Foto: Reuters
VIDEO
Na Češkem slavje »češkega...

Dodaj v

Prepričljiva zmaga stranke "češkega Trumpa", milijarderja Andreja Babiša

Hud poraz za socialdemokrate
21. oktober 2017 ob 17:02,
zadnji poseg: 22. oktober 2017 ob 15:47
Praga - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Na parlamentarnih volitvah na Češkem je z 29,6 odstotka prepričljivo zmagala stranka ANO populista in milijarderja Andreja Babiša. Na drugem mestu je Ljudska demokratska stranka (ODS) z 11,3 odstotka, socialdemokrati (ČSSD) zdajšnjega premierja Bohuslava Sobotke pa so doživeli boleč poraz.

Socialdemokrati so namreč dobili le 7,3 odstotka glasov in končali šele na šestem mestu. Na prejšnjih volitvah leta 2013 je stranka dobila 20,5 odstotka glasov.

Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek "češki Trump", je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije in odločnejše ukrepanje proti beguncem ter še posebej proti begunski politiki EU-ja.

Presenečenje volitev je uvrstitev netradicionalnih strank v parlament. Na tretje mesto so se uvrstili Pirati, ki jih je podprlo 10,8 odstotka volivcev, ankete pa so jim napovedovale le okoli pet odstotkov, kar je sicer tudi meja za vstop v parlament. Do islama in beguncev odkrito sovražna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure, ki je pričakovala manj kot deset odstotkov glasov, se je z 10,6-odstotno podporo zavihtela kar na četrto mesto.

Krščanskodemokratska ljudska stranka (KDU-ČSL), ki skupaj s ČSSD in ANO sestavlja odhajajočo vlado, je dobila 5,8 odstotkov. V parlament se bosta uvrstili tudi Stranka županov (STAN) in proevropska češka stranka TOP 09.

ANO s krepko večino v parlamentu
Za 200 poslanskih sedežev se je tokrati na volitvah borilo 7.500 kandidatov iz rekordnih 31 strank. ANO je dobila kar 78 sedežev, ODS 25, Pirati in SPD po 22, KSČM in ČSSD odhajajočega premierja Sobotke obe po 15, KDU-ČSL deset, TOP 09 je dobila sedem mest, lista županov pa šest poslanskih sedežev.

Kdo je Andrej Babiš?
Leta 1954 v Bratislavi rojeni Babiš je sicer drugi najbogatejši Čeh, ki ga zaradi njegovega bogastva, očitkov o korupciji in konfliktu interesov ter tudi populistične politike primerjajo s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in nekdanjim premierjem Italije Silviem Berlusconijem. Diplomirani ekonomist se je sprva zaposlil v veliki mednarodni trgovinski družbi Petrimex, ki je bila pod nadzorom tedanjih komunističnih oblasti. Delal je v Maroku in iz tega obdobja izvirajo očitki, s katerimi se, tudi na slovaških sodiščih, spopada še danes. Bil naj bi namreč ne le pomemben agent nekdanje češkoslovaške tajne službe StB, ampak tudi agent sovjetskega KGB-ja. Na Češkoslovaško se je vrnil po žametni revoluciji in od razpada skupne države kljub slovaškim koreninam živi na Češkem.

Leta 1993 je stopil na čelo podjetja Agrofert, podružnice Petrimexa, in postal njegov stoodstotni lastnik. Danes je to četrta največja družba na Češkem, konglomerat z 200 podjetji in 30.000 zaposlenimi je vreden dobre štiri milijarde dolarjev. Sprva se je Agrofert ukvarjal predvsem s trgovino, nato še s kmetijstvom in predelavo, danes pa je tudi medijski imperij, v lasti katerega je vrsta pomembnih čeških medijev. Babiš je sicer pred leti odstopil kot izvršni direktor, a ostaja njegov lastnik, kar je po mnenju številnih sporno, saj je v njegovih rokah nakopičene preveč moči.

Po uspehu v gospodarstvu se je Babiš v politiko podal leta 2011. Njegova sredinska, populistična stranka ANO (Akcija nezadovoljnih državljanov) je nastala kot protestno gibanje. "Zakaj hočem v politiko? Iz prisile. Preprosto ne morem več mirno gledati, kdo in kako upravlja to državo," je odločitev utemeljil Babiš. Rad se pohvali, kako je iz nič ustvaril bogastvo in kako bo za njim po smrti nekaj ostalo, "medtem ko bo za našimi politiki ostalo le prazno čvekanje". Poudarja, da je treba državo voditi kot podjetje, kar številne politologe skrbi z vidika demokracije, a očitno se veliko Čehov z njim strinja.

"Borcu proti korupciji" očitajo korupcijo
Na parlamentarnih volitvah leta 2013 je Babiš nastopil s parolami o boju proti korupciji in za "čisto politiko". Do takrat popolnoma nepomembna stranka je z 19 odstotki glasov postala druga najmočnejša sila v parlamentu in je s socialdemokrati (ČSSD) in krščanskodemokratsko ljudsko stranko (KDU-ČSL) oblikovala vlado. Babiš je prevzel položaj finančnega ministra, s katerega se je moral maja letos po vladni krizi posloviti. Začelo se je z očitki, da je kot izvršni direktor Agroferta utajeval davke, nadaljevalo z obtožbami o prevarah pri pridobivanju subvencij EU-ja, zaradi česar je bil septembra uradno obtožen, poleg tega so na dan pricurljali posnetki, kako se vmešava v delo novinarjev drugega največjega češkega časopisa Mlada fronta Dnes, ki je del Agrofertovega imperija.

63-letnemu oligarhu sicer že dalj časa očitajo korupcijo in konflikt interesov, saj je bil finančni minister, medtem ko so se njegova podjetja prijavljala na javne razpise in se potegovala za evropska sredstva. Opozicija je leta 2015 neuspešno vložila nezaupnico proti vladi, potem ko je ta razširila davčne olajšave za biogoriva, pri katerih imajo največji delež z Agrofertom povezana podjetja.

Spletni medij Politico je že leta 2014 Češko označil kot "paradoks: družba, zgrožena nad korupcijo, ki pa je dala ogromno moč človeku, čigar poslovni interesi predstavljajo največji konflikt interesov v državi po letu 1989". A vsem očitkom navkljub je Babiš tudi pred letošnjimi volitvami poudarjal, da morajo Čehi voliti zanj, saj je to še zadnja priložnost, da se znebijo "zahrbtnega zla korupcije, ki duši državo".

Ukrepi proti priseljevanju
Poleg izkoreninjenja korupcije je obljubljal predvsem ostrejše ukrepanje proti priseljevanju, najbolje kar s postavitvijo ograje od Baltika do Jadrana. Obveznim kvotam za porazdelitev beguncev med državami članicami EU-ja odločno nasprotuje, ne le zato, ker noče beguncev na Češkem, ampak ker vidi v tem napad Bruslja na češko suverenost.

Morebitnemu izstopu Češke iz EU-ja, t. i. czexitu, sicer nasprotuje, a to ne pomeni, da ne nagovarja pregovorno evroskeptičnih Čehov. Kot poudarja, je treba omejiti prost pretok kapitala, blaga, dela in storitev v Uniji. EU ne sme postati naddržava, v primeru Unije več hitrosti pa mora Češka ostati na obrobju. Prevzemu evra nasprotuje, saj ne želi jamčiti "niti za grške dolgove niti za italijanske banke". Poznavalci sicer ocenjujejo, da je Babiš predvsem pragmatik, ki evroskeptične parole ponavlja bolj zato, ker se mu izplača, kot pa zato, ker vanje verjame.

Babiš se je avgusta letos po 23 letih zveze poročil s svojo partnerico, 43-letno Moniko, s katero ima dva otroka. Še dva otroka ima s svojo nekdanjo ženo.

Kljub volilni zmagi ANO sicer ni gotovo, ali bo Babišu po volitvah dejansko uspelo sestaviti vlado in prevzeti položaj premierja. Več strank je namreč nakazalo, da nasprotujejo vstopu v vlado, ki bi jo vodil obtoženi korupcije. Češki predsednik Miloš Zeman po drugi strani nima nobenih zadržkov, da mu podeli mandat za sestavo vlade. Dvojica naj bi bila sicer že vsaj od leta 2001, ko je bil Zeman premier, tesno povezana.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
The Matrix
# 21.10.2017 ob 17:25
Presenečenje volitev je do islama in beguncev odkrito sovražna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure, ki je pričakovala manj kot deset odstotkov glasov, a se je zavihtela kar na drugo mesto.

Presenečenje??? Prav nobeno presenečenje!!
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 17:48
zamislite moje presenecenje, ker je moj komentar izbrisan

to je zaradi borbe proti teroristom najverjetneje :)
ja cenzura je samo v rusiji, v eu imamo demokracijo LOL
actimel
# 21.10.2017 ob 18:00
ah ja.. spet "populist" ker ni po volji novinarjev

Nevem koliko volitev bo še potrebnih, da boste dragi novinarji dojeli... vseeno kako forsirate svojo filozocijo, cenzirirate, obračate besede, pristransko poročate itd. ljudje na koncu razmišljamo s svojo glavo.
The Matrix
# 21.10.2017 ob 17:20
socialdemokrati (ČSSD) sedanjega premierja Bohuslava Sobotke pa so utrpeli boleč poraz

Karizmatični levičarji spet izgubili volitve???

skera
# 21.10.2017 ob 17:11
Bravo Čehi!
Es
# 21.10.2017 ob 18:05
Kako bo danes lepo poslušati elitno dopisnico Polono Fijavž. Že spet bo polno nalepk skrajno desna, populizem, islamofoben, nacionalističen...
peglezn
# 21.10.2017 ob 18:48
Včasih so imel miljarderji firme, zdaj majo pa države.
Es
# 21.10.2017 ob 18:02
Takšne rezultate dobiš pa, če imaš ponosno homogeno nacionalno državo. Na zahodu skoraj nemogoče, ker je toliko dotoka novih državljanov, ki zvesto volijo levico in skrbijo za svež pritok glasov, ki jih vedno bolj zmanjkuje med domačim prebivalstvom. Ponosni na vas Čehi, Poljaki, Slovaki, Madžari in Avstrijci. Slovenija pa vedno bolj osamljenja ostaja neslaven prvak kot edina v nekdanjem vzhodnem bloku trdoživ neosocialistični otoček.
drg
# 21.10.2017 ob 17:45
Hehe .. SLO bo čez nekaj let ostala še edina socialistična trdnjava sredi Evrope. Vsi v desno, mi pa iz leta v leto bolj v levo. Za zjokat ..
nemi
# 21.10.2017 ob 20:49
Ja hvala bogu, da imamo pri nas Janšo. Drugače bi tudi pri nas zmagala desnica. Z Janšo na čelu desnice nas to ne mora skrbet.
ni maitre
# 21.10.2017 ob 18:41
Ja svet poganja kurupcija in fuzbal...
Radenm
# 21.10.2017 ob 17:09
Zdaj bodo morali pa Slovaki reševat čast Višegrada.
Rugess Nome
# 21.10.2017 ob 18:18
tako ja, milijarder bo skrbel za dobrobit raje
ZVONKO
# 21.10.2017 ob 20:28
Po tem, ko več Švica in Švedska nista idealni, bo nemara sedanja Češka postala ideal tudi za slovenske volivce. Vsi jamrajo proti ropanju korupciji in tajkunom, na volitvah pa bodo izbrali Pahorja že v prvem šusu... Če bi se Bavči slučajno ne odločil, da gre na nekajletni intenzivni trening košarko, bi ga nemara - v tandemu z Janšo, seve - izvolili že na naslednjih volitvah. Temu se - podobno kot na Češkem - reče politična nepismenost: politična nepismenost je dobrina, ki nikoli ni bila ravno prepoceni. Nasprotno. Plača se jo s krvjo. Praviloma.
aktivist
# 21.10.2017 ob 17:18
Tole je prava naslednica ceske udbomafije.
soc
# 21.10.2017 ob 19:21
Bravo Čehi! Višegrad je edina pot ohranitve slovenstva. Komur je mar zanj.
vnk
# 21.10.2017 ob 18:29
Nekdo je danes na užaljenem pohodu, ker so "v lukno padli" vsaj trije moji komentarji. Saj ni nobena skrivnost kakšen tip vsebin piše K.S. in da jo večkrat "zanese":

Prepričljiva zmaga stranke "češkega Trumpa", milijarderja Andreja Babiša

Presenečenje volitev je do islama in beguncev odkrito sovražna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure

To ravno ni preveč nevtralno. ;)
WP10
# 21.10.2017 ob 17:27
Napak v članku kolikor hočeš. Samo za začetek "bil naj bi namreč ne le pomemben agent nekdanje češkoslovaške tajne službe StB" => bila je ŠtB če že (Štátna bezpečnosť)
Balaž
# 21.10.2017 ob 17:54
Napak v članku kolikor hočeš. Samo za začetek "bil naj bi namreč ne le pomemben agent nekdanje češkoslovaške tajne službe StB" => bila je ŠtB če že (Štátna bezpečnosť)

slovaška različica, češka je Státní bezpečnost.
rubin
# 21.10.2017 ob 22:50
In spet se je obubožana raja izkazala kot ekonomsko nepismen a. Nižji davki na bogate bodo namreč ( investicije bla bla) zvečale kupno moč revežu... No, kmalu bo predlog da dajo pol plače milijarderjem v žep in bo (investicije bla bla) na koncu ostalo več v žepu.. Ne da se mi razlagat to zmoto podrobno, samo namig : investitor je lahko tudi veliko število malih delničarjev in pa če vzameš 1€ bogatemu in daš revnemu preko davkov ne zmanjšaš bdp za en evro, če ga sploh zmanjša š.no, kot pri trumpu reveži svoje zadnje gate darujejo milijarder ju, ki si bo davke znižal, hahaha
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 21:36
@nemi
# 21.10.2017 ob 20:49
Ja hvala bogu, da imamo pri nas Janšo. Drugače bi tudi pri nas zmagala desnica. Z Janšo na čelu desnice nas to ne mora skrbet.
-------------------------
Jansa pa desnicar. LOL
jansa je vse tisto kaj voline tocke nosi, clovek brez ideologije, edino ga skrbi lastna ***
slovenska merkel
ko se je jugoslavija razpadla, je bila gonja proti komunistom, on je samo izkoristil priliko
pred tem pa izkljucen iz KPJ zato ker njegove ideje so bile se prevec skrajne tudi za komuniste
tinkolo
# 21.10.2017 ob 21:00
Ne z desnico ne z levico ne bo svetle prihodnosti. Ne vem od kod vam te ideje. Na Češkem, če se prav spomnim, so izvedli lustracijo. So pa zato, divjo privatizacijo peljali novodobni kavbojci, namesto komunistov. Isto sranje. In ja Poljska se lahko preserava z desnico in molze evropska sredstva. Brez tega bi zelo na tanko piskali.
Bivši uporabnik
# 21.10.2017 ob 19:20
Dandanes je za uspeh dovolj protimigrantska politika. Druga dejstva, kot npr. sploh imeti volilni program, imeti dober volilni program za ljudstvo, ne biti v korupcijskih škandalih itd. sploh niso važni. Dober primer je ta Čeh in Kurz v Avstriji.

Počasi mi je jasno, da smo razviti samo zaradi ca. 50% populacije. Majhen del je zaslužen zato, ker nekaj dejansko izumijo oz. inovirajo. Drug del pa so tisti, ki dejansko MISLIJO, preden gredo volit. Ampak če 50% populacije (zanimivo, da so to večinoma ljudje iz podeželja in manj izobraženi posamezniki) tega ne dela, potem je to pač slabo...
Titomir
# 21.10.2017 ob 18:52
Refuges welcomen = uspeh za DESNICO ;)
felipesko
# 22.10.2017 ob 10:31
neprilagojen
tako pise v komunisticnih prirocnikih, da so oni to dosegli
zgodovina pravi malo drugace
ce si zainteresiran poisci si
saj tudi v teh prirocnikih ne pise koliko drugace mislecih je komunizem poslal v noc
ne pise da je lada in trabant bila vrhunec tehnologije, kaj je bila za malega cloveka

topla voda je bila ze luksuz

Če bi kapitalizem za ljudi kaj veljal,komunističnega gibanja sploh ne bi bilo...
Tehnologija naj bi služila človeku in za človeka,tako pa žal služi kapitalu.....
Večina bogatašev je nastala in se vzdržuje z krajo skupnih naravnih virov,ki nikakor ne bi smeli biti last posameznika in predmet odprtega trga.....
Monopoli,ki si jih bogati podeljujejo med seboj,preko "demokratične" politike,so pesek v oči ljudem,saj gre v ozadju vedno za krajo naravnih virov......
Vse finančne mahinacije od pretirano tiskanega denarja do borznih špekulacij,ni vredno nič,zgolj potiskan papir,vrednost dobi šele,ko se aktivira in oplemeniti v obliki naravnih virov.......(zemljišča,stavbe,voda,rud
e,nafta,les,kamen,)
Za vsa ta izčrpavanja je najmanj,da se plača davek,pa še tega se vsi "latniki"otepajo........
Ne topla voda,ampak voda sama bo kmalu za nas luxus..........
realist65
# 22.10.2017 ob 09:00
Vlada kapital, ne človek. Ljudje pa so masivno "glupi" in volijo človeka, ki jih bo še bolj izkoriščal.
Titomir
# 21.10.2017 ob 23:51
Mediji v Sloveniji

Mladina skrajno lev
Nova 24 Tv skrajno desni
Reporter desni
24 ur levi medij
RTV levi medij
Žurnal 24 je mogoče sredinski
Delo levi medij
rubin
# 21.10.2017 ob 22:58
A ni starček soroš že trenutno svetovni vladar, cairns?
rubin
# 21.10.2017 ob 22:55
Ja, cairns? Linki? Morda raziskovalni novinar? Hahaha
vidaest
# 21.10.2017 ob 22:32
Ti Čehi pravijo ne Evropi in ne evru, hkrati pa bi črpali milijarde iz Evrope. To je isto, kot da živiš doma pri mami, hkrati pa blebetaš o neodivisnosti in ponosu. Sem mislil, da so Čehi pametnejši, ampak očitno lahko z migranti prepričaš kogarkoli.
topol
# 21.10.2017 ob 21:32
Ta človek je verjetno eden tako imenovanih nacionalnih prvakov, ki so jih spodbujali v več bivših komunističnih državah, predvsem v Rusiji in blizu nas, na Hrvaškem. Pri nas pa so se tega lotili pri drugem valu privatizacije, ki pa se je slabo končal. Takratni voditelji so vedeli, da je razprodaja državnega premoženja pred vrati in želeli ohraniti vsaj nekaj in so ustvarili svojo kapitalistično elito (glej Todorić in Rovinj na Hrvaškem). Ti ljudje namreč niso imeli genialnih idej in novih produktov, temveč so sprivatizirali podjetja v katerih so delali in podobno. Večinoma so bili v raznih omrežjih že prej. Njihovi znanci tudi iz tajnih služb so se prerazporedili drugam in tako so lepo sodelovali še naprej. Mlada družina z lepimi službami potrebuje velikokrat še starše, ko si kupujejo na kredit lastno stanovanje v katerem želijo živet (poplačilo je zagotovljeno, saj ne bodo šli na cesto), medtem ko so takšnile dobivali miljonske zneske za razne prevzeme brez zastavljanja in le na obljube. Nekaterim je uspelo, pri nas žal ne.
Pa še nekaj o lustraciji. Vse to je bolj pesek v oči. Državni aparat je nekaj, kar se gradi leta, desetletja. Tajna služba in policija in sodstvo so osnova za vladanje. Nemogoče je zamenjati celotno strukturo vseh teh inštitucij, brez da resno ogroziš varnost in delovanje države. Zamenja se vodilne in na vsa usta hvali kako so uspešno vse spremenili, osnova pa ostane v glavnem ista. Ne moreš vzeti dva učitelja, medicinsko sestro, računalničarja in dva študenta in nadzirati delovanje sosednjih držav v tvoji.
Chopin
# 21.10.2017 ob 20:22
Ti rezultati nimajo nobene veze z levico in desnico. Gre se samo za populisticno nabiranje glasov pri ljudeh, ki se bojijo tujcev in predvsem muslimanov, to so lahko ljudje vseh politicnih prepricanj. Nic novega torej, dejstvo pa je da politika strahu in zapiranje ne more imeti uspeha na dolgi rok v vse bolj globaliziranem svetu. Kot dolgorocno neuspesne politike labko pristejemo tudi nacionalizem, ki je dostikrat prisoten v kombinaciji s ksenofobijo, tudi do "drugacnih" avtohtonih prebivalcev, recimo romov.
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 20:14
saj normalno, da desnicarji morajo priti na oblast

levica je najvecje zlo za malega cloveka
svoboda govora je za levico samo tisto kaj ji pase, ostalo je sovrazni govor
kritiziranje je pomebno samo ce se kritizira desnica, drugace je teroristicna groznja
socijalna pomoc in vse socijalne dobrobiti so njihova pravica, delo je za njih izkoriscevanje

levica ni nikoli bila za dobra ljudi, je dobra samo za oblastneze in lopove!!!!
sram me je da sem nekoc zelel biti komunist, toda mladost norost
patriot1970
# 21.10.2017 ob 19:51
No,....kot kaže Orban ne bo več skoraj osamljen zaščitnik evropske kulture!
Szydło, Kurz, Babiš, Ficko,.....pač, stvari se odvijajo po napovedih iz leta 2015,........Bruslju pa še vedno nič jasno!
el CARTEL
# 21.10.2017 ob 19:47
ker noče beguncev na Češkem, ampak ker vidi v tem napad Bruslja na češko suverenost.

evra nasprotuje, saj ne želi jamčiti "niti za grške dolgove niti za italijanske banke"

Kot poudarja, je treba omejiti prost pretok kapitala, blaga, dela in storitev v Uniji. EU ne sme postati naddržava


vse logično,
zato je "evro-skeptik" in "populist" lol

važno pa je,d aočitno veliko ljudi v EU članici česki deli njegovo mnenje.
pač, protest proti euro birokratnom.

vprašanje, ali bo EU gonil svoje naprej, ali pa se bo transformiral in s tem preprečil razpad (in s tranformiral ne mislim da bo postal naddržava, ki vse upravlja)
Komisar
# 21.10.2017 ob 19:20
@Titomir

Ko jugonostalgik navija za koruptivne miljarderje in skrajno desnico, veš da se mu je od porazov totalno od*ukalo.
Titomir
# 21.10.2017 ob 18:51
Desnica spet slavi Evropa se končno spet premika v pravo smer.
anny22
# 21.10.2017 ob 18:20
Levica je pustila na cedilu tradicionalno bazo - delavce in se usmerila v boj za "manjšine" - LGBT, migrante, temnopolte. Hkrati je z avtomatizacijo delovna sila čedalje bolj heterogena in razcepljena v svojih željah in prepričanjih. Vse našteti "ponižani in razžaljeni" nimajo toliko glasov, da bi zagotovili udobno zmago na volitvah, kot so bile leve stranke vajene skoraj 200 let. Kar gledamo od ZDA do Filipinov, je zgolj posledica tega dogajanja. Plebs voli desnico ali populiste. Ej, dragi moji, s takimi bedarijami boste v buli naslednjih 200 let.
zniranc
# 21.10.2017 ob 17:54
Kdo pa je tale blondina? :-P
pr_holistar
# 22.10.2017 ob 01:04
To bo se na burleska v stilu ne maramo crncev, zato smo si izvolili milijarderja in ostali brez zdravstvenega zavarovanja. :D
scissor
# 22.10.2017 ob 00:36
@Titomir

Mladine sam nimam za skrajno levega medija, prej za dokaj nevtralnega. Seveda, nekaj piscev člankov izstopa v levo, ne zanikam. Je pa definitivno človek dosti bolj pomirjen ko bere mladino, kot pa nova24...tam pa res dobi človek občutek, da bo vsak trenutek konec sveta in za ta konec so krivi vsi okoli, samo SDS ne.
cairns
# 21.10.2017 ob 22:46
Ukrepi proti priseljevanju

Ekipa proti uničevanju Evrope se krepi. Bruselj in Berlin sta dobila še eno krepko klofuto. Mogoče k tej proevropski skupini pristopi tudi Slovenija.
Titomir
# 21.10.2017 ob 18:59
Če bi bile zdaj volitve na Madžarskem ali Poljski bi pa samo še povečali prednost tadesni glede na nakete Orban samo melje hahahahahahahahaha kako lep dan KAKO LEP DAN Levičarji pa na aparatih hahahahahahaha
weylakuc
# 21.10.2017 ob 18:52
Zmagala je desna stranka; drugo uvrščena pa še bolj desna. Podobno kot v Avstriji.

V Nemčiji naredila velik korak AfD; v Franciji Le Penova in Wilders na Nizozemskem sta tudi precej pretresla situacijo pa je tam nenormalno veliko "obogatenih" prebivalcev.

Poljska in Madžarska sta totalno desni... edino mi tavamo v temi :D
oziris.va
# 22.10.2017 ob 11:13
zniranc
# 21.10.2017 ob 17:54

Kdo pa je tale blondina? :-P


Saj piše: "žena". Takšno imel bi tudi jaz.
rubin
# 22.10.2017 ob 10:46
Točno tako, frlipesko, lastništvo naravnih virov bi moralo biti omejeno na hiško z vrtom max, ostalo (gozd, voda, polja) državno in v max desetletne koncesije najboljsemu ponudniku ob danih pogojih rabe (koliko lesa je dovoljeno sekat itd.). Za nepremičnine v obliki stavb pa orenk davek na višek, da lastnik ne služi rente temveč plača družbi za pretirano uporabo stavbnega zemljišča.
felipesko
# 22.10.2017 ob 09:54
"Borcu proti korupciji" očitajo korupcijo

Teh "insajderjev" je povsod dovolj............
scissor
# 22.10.2017 ob 00:33
Js mam predvsem rad medije, ki niso senzacionalistični, kar pa je trend večine medijev zadnje čase. A je še kdo opazu kolk naslovov člankov, tako pisanih, kot tv prispevkov ma notr besede ko so ŠOKANTNO, NEVERJETNO!, NEZAŠLIŠNO itd...Včasih so tako izrazoslovje uporabljani zgolj rumeni mediji, danes pa se zdi, da se vse bolj širi v t.i. informativne medije...to je tudi razlog, da ne spremljam več poročil na pop tv. Tako da v tem smislu definitino pohvale rtv.
scissor
# 21.10.2017 ob 23:21
@drg

Slovenija ima trenutno liberalno vlado, kar ovrže tvoje trditve, da gre Slovenija vedno bolj v levo.
To, če ima država levo-sredinsko vlado ne pomeni, da je država socialistična.
vnk
# 21.10.2017 ob 21:28
Dandanes je za uspeh dovolj protimigrantska politika. Druga dejstva, kot npr. sploh imeti volilni program, imeti dober volilni program za ljudstvo, ne biti v korupcijskih škandalih itd. sploh niso važni. Dober primer je ta Čeh in Kurz v Avstriji.

In kdo brani ustaljenim strankam predstaviti bolj smiselno imigracijsko politiko? Res, da ljudje kot je tale zmagujejo, niso krivi "neizobraženi" ljudje, ampak trenutna politična elita, ki goni svoje naprej in nima posluha za želje ljudi.
Kazalo