Za varnost naj bi bilo v Sočiju dobro poskrbljeno. Foto: STA
Za varnost naj bi bilo v Sočiju dobro poskrbljeno. Foto: STA

Ministrstvo za domovinsko varnost je svoje in tuje letalske družbe, ki bodo v naslednjih dneh letele v Rusijo, kjer se v petek v Sočiju začnejo zimske olimpijske igre, opozorilo, naj pri potnikih posebej preverijo zobne kreme in kozmetiko, saj bi lahko skušali teroristi med poletom sestaviti bombo in jo razstreliti. To je prvič v zgodovini, da je ministrstvo izdalo opozorilo pred možnostjo napada s sredstvi, ki jih teroristi še niso uporabili oz. tak poskus v javnosti še ni bil poznan.

Ministrstvo, ki je izdalo opozorilo, ni hotelo pojasniti, ali so ga izdali na podlagi pridobljenih obveščevalnih podatkov, prav tako niso razkrili nobenih drugih podrobnosti. "Ministrstvo običajno deli tovrstne podatke z domačimi in mednarodnimi partnerji, še posebej s tistimi, ki so povezani z velikimi mednarodnimi dogodki, kot so zimske olimpijske igre v Sočiju," je ministrstvo za domovinsko varnost zapisalo v izjavi za javnost.

ZDA po podatkih obveščevalcev v Sočiju niso ogrožene
Ameriški obveščevalci, ki so zadnje dni polni opozoril in nasvetov pred morebitnimi terorističnimi napadi v Sočiju in Rusiji nasploh, so sicer ameriški javnosti zagotovili, da ZDA niso bile tarča nobenih neposrednih groženj. Nekateri člani kongresa so sicer izrazili zaskrbljenost zaradi varnosti v Sočiju, a je predsednik Barack Obama dejal, da je prepričan, da je v Sočiju dobro poskrbljeno za varnost.

Tudi svet za nacionalno varnost v Beli hiši je zagotovil, da zadnje opozorilo ne spreminja obstoječih nasvetov za potovanje v Soči. "Če bomo v naslednjih dneh in tednih dobili informacije, ki bi zahtevale spremembo naših priporočil glede potovanja v Soči, bomo to ljudem sporočili," je povedala tiskovna predstavnica sveta Laura Magnuson.

V Črnem morju dve ameriški ladji
ZDA so za primer morebitne kršitve varnost ali celo napada v Črno morje poslale dve svoji vojni ladji, admiralsko ladjo, ki pripada šesti sredozemski floti, USS Mount Whitney s posadko 330 oseb, ter fregato USS Taylor z 200 člansko posadko. Ladji naj bi nudili podporo in pomoč pri morebitni evakuaciji ameriških športnikov in državljanov v primeru morebitnega terorističnega napada. Sicer pa so zaradi nevarnosti morebitnega napada med igrami v Sočiju ves čas na preži tudi ruske varnostne sile.