Dolge vrste tovornjakov, čakajoč pred pristaniščem v Calaisu. Foto: Reuters
Dolge vrste tovornjakov, čakajoč pred pristaniščem v Calaisu. Foto: Reuters
V Calaisu je število pribežnikov doseglo najvišjo točko. Foto: Reuters
Pribežniki si želijo priložnosti za boljše življenje v Evropi. Foto: Reuters

Kot je sporočila družba Eurotunnel, ki upravlja povezavo med obema državama, so se pribežniki skušali vkrcati na tovornjake, ujete v prometnem zamašku.

V Calaisu in okoli tega mesta na francoski obali živi okoli 3.000 beguncev - največ do zdaj -, čakajoč na svojo priložnost, da bi prečkali Rokavski preliv. Voznikom tovornjakov je bilo svetovano, naj se dobro prepričajo, da imajo vsa vrata zaklenjena s ključavnicami, naj se držijo drugih voznikov in naj ne ustavljajo v krogu 100 kilometrov od pristanišča.

Mornarji iz francoskega trajektnega podjetja MyFerryLink protestirajo proti prodaji dveh njihovih trajektov konkurenčnemu podjetju DFDS. Policija je razbila blokado na avtocesti A16, ki vodi do Rokavskega preliva. Pri tem sta bila poškodovana dva protestnika. Demonstranti so prav tako zažigali gume in zaboje.

Skozi predor poteka poleg transporta avtomobilov in vozil še potniški promet, iz Eurostara pa so sporočili, da njihovi vlaki ne vozijo, ker so predor zaprli zaradi požara, ki so ga povzročili protestniki.

Madžarski "ne" EU-ju glede azilne politike
Medtem je Madžarska sporočila, da je z današnjim dnem nehala spoštovati evropsko uredbo Dublin III, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU-ja, v katero so vstopili v Unijo. Madžarska tako odslej od drugih članic ne bo več sprejemala prosilcev za azil, ki so na Madžarskem prišli v EU.

Vlada je sporočila, da je Madžarska presegla svoje zmožnosti in da razmere zahtevajo takojšnje ukrepe. Dokler zmogljivosti Madžarske ne bodo okrepljene, država ne bo sprejemala prosilcev za azil, ki jih vračajo v skladu z uredbo Dublin III. Kot je dejal tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs, je "ladja polna" zaradi nedavnega navala migrantov na Madžarsko. "Vsi si želimo evropske rešitve, a mi moramo zaščititi madžarske interese in prebivalce," je povedal Kovacs in pojasnil, da ima Madžarska zmogljivosti za preskrbo 2.500 beguncev, sprejela pa jih je že 3.000. "Zato ne more več sprejemati tisoč primerov, ki so posledica Dublina III," je dodal.

Samo letos je na Madžarsko prispelo že okrog 60.000 beguncev in migrantov, večina pa jih je v državo vstopila prek meje s Srbijo, ki je zunanja meja EU-ja. Že lani pa je Madžarska sprejela več beguncev na prebivalca kot katera koli druga država EU-ja z izjemo Švedske in je tako imela 43.000 prihodov. Številni begunci in migranti nato poskušajo nadaljevati pot iz Madžarske v druge države EU-ja, kot so Avstrija, Češka in Nemčija. V skladu z uredbo Dublin III pa lahko te države prosilce za azil vrnejo Madžarski, da se tam procesira njihova prošnja.

Gre za zadnjo sporno potezo madžarske vlade glede priseljevanja in migracij. Šele prejšnji teden je madžarska vlada napovedala gradnjo štiri metre visoke ograje na svoji 175-kilometrski meji s Srbijo, da bi tako zajezila val migrantov in beguncev.
EU poziva Madžarsko k pojasnilu
Na ukrep se je že odzvala EU, ki je Madžarsko pozvala, naj pojasni svoje ravnanje. Predstavniki Evropske komisije so sporočili, da je več članic EU stopilo v stik z Brusljem in ga obvestilo, da je Madžarska ustavila premestitve prosilcev za azil.
"Madžarska je države članice obvestila, da je začasna ustavitev posledica tehničnih razlogov in da bo trajala nedoločen čas," so sporočili iz komisije. Pri tem so poudarili, da dublinska uredba ne predvideva prekinitve premestitev prosilcev za azil s strani članice, ki jih mora sprejeti. Zato je Evropska komisija Madžarsko pozvala, naj nemudoma pojasni okoliščine in obseg tehničnih napak ter sporoči ukrepe za ureditev situacije.