V napadu ni bil nihče huje poškodovan. Foto: Reuters
V napadu ni bil nihče huje poškodovan. Foto: Reuters

Nemško tožilstvo je moškega identificiralo kot Abdula Beseta A, prijeli pa so ga v sredo v okviru preiskave napada na moštveni avtobus. Preiskali so njegovo stanovanje in stanovanje še enega osumljenca, vendar za zdaj nimajo dokazov za povezavo z napadom.

Nemški tožilci so ugotovili, da je pridržani moški leta 2014 v Iraku postal član Islamske države in da je tudi poveljeval enoti, ki je štela okoli deset džihadistov, zato so zahtevali zaporni nalog.

"Cilj enote je bilo pripravljanje ugrabitev, umorov in izsiljevanja," je pojasnilo tožilstvo. Moški je marca 2015 prispel v Turčijo in v začetku leta 2016 v Nemčijo, kjer je ohranil stike z Islamsko državo.

Najdena tri sporočila
V torkovem napadu s tremi eksplozivnimi telesi na avtobus, ki je bil z nogometnim moštvom na poti na tekmo četrtfinala Lige prvakov v Dortumundu med Borrussio in Monacom, sta bila ranjena nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Zaradi napada je bila tekma prestavljena s torka na sredo.

Iz sporočil, ki so jih našli na prizorišču napada, sklepajo, da ima napad islamistično ozadje. V treh najdenih pismih je bila omenjena odgovornost za napad, vendar preiskovalci poudarjajo, da pisma niso podobna tipičnim sporočilom Islamske države, saj med drugim nimajo nobenih simbolov skrajne islamske skupine.