Pisma, ki jih je objavil New York Times, so v lasti odvetnikov, ki zastopajo pet žrtev spolnih zlorab, ki tožijo nadškofijo v Milwaukeeju. Foto: EPA
Pisma, ki jih je objavil New York Times, so v lasti odvetnikov, ki zastopajo pet žrtev spolnih zlorab, ki tožijo nadškofijo v Milwaukeeju. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je zadnje čase deležen številnih očitkov o spolnih škandalih duhovnikov v več evropskih državah. Foto: EPA
Vatikan zanika vpletenost papeža

Ameriški časopis New York Times je poročal, da Vatikan konec 90. let prejšnjega stoletja iz duhovniškega poklica ni izključil ameriškega katoliškega duhovnika Lawrenca Murphyja, čeprav je več ameriških škofov opozorilo, da je njegov primer zelo resen in bi lahko načel ugled Cerkve.

V Vatikanu so se ostro odzvali na poročanje časopisa in medije obtožili, da so nagnjeni k ignoriranju dejstev in k razširjanju interpretacij, da bi Cerkev prikazali kot edino odgovorno za spolne zlorabe, kar ni v skladu z realnostjo. "Obstaja sramoten namen, da se napade papeža in njegove sodelavce za vsako ceno," pravijo v Vatikanu.

Ratzinger obveščen, a ni ukrepal
Med 25 notranjimi cerkvenimi dokumenti je New York Times na svoji spletni strani objavil tudi pismo glede Murphyja iz leta 1996, ki je bilo poslano kardinalu Josephu Ratzingerju, takratnemu vodji kongregacije za doktrino vere, in iz katerega je bilo razvidno, da je bil zdajšnji papež obveščen o primeru.

Ratzingerjev namestnik je takrat svetoval, da se sproži tajni disciplinski postopek, kar pa je bilo nato ovrženo, potem ko se je leta 1998 Murphy obrnil neposredno na Ratzingerja in ga prosil milosti. Dejal je, da se je pokesal za svoje grehe in navedel tudi svoje slabo zdravstveno stanje. Pozneje tega leta je Murphy umrl.

Nadškof Milwaukeeja Rembert Weakland je leta 1996 pisal Ratzingerju, a ta ni odgovoril na pismo, zato je nadškof čez osem mesecev napisal še drugo pismo in ga poslal Ratzingerjevemu namestniku, nadškofu Tarcisiu Bertoneju, ki je zdaj kardinal in papežev državni sekretar.

Tajno o primerih zlorab
Iz objavljenih dokumentov je razvidno, da je Bertone leta 1997 Weaklandu svetoval, da proti Murphyju ukrepa v skladu z vatikanskim dokumentom iz leta 1967, ki nalaga tajnost v primerih spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki.

Ko se je leto dni pozneje Murphy obrnil neposredno na Ratzingerja, je Bertone umaknil svoj nasvet in predlagal le "pastoralne" ukrepe, kot je na primer prepoved javnega delovanja. Vodja nadškofije v Milwaukeeju je zavrnil ta predlog in skušal nadaljevati notranji proces, a se je to ustavilo po Murphyjevi smrti čez nekaj mesecev.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je v izjavi za javnost pojasnil, da je Murphy kršil zakon, vendar je bila civilna preiskava o obtožbah proti njemu sredi 70. let opuščena, medtem ko je Vatikan za obtožbe izvedel šele 20 let pozneje. Lommbardi je pojasnil, da Vatikan ni narekoval škofov, da zlorab ne prijavljajo civilnim oblastem, vendar tudi ni posebej omenjal, da bi morali storiti to.

Pisma, ki jih je pridobil New York Times, so v lasti odvetnikov, ki zastopajo pet žrtev spolnih zlorab, ki tožijo nadškofijo v Milwaukeeju.

Vatikan zanika vpletenost papeža