Vsako leto po svetu izgine več deset tisoč otrok. Primer Madeleine je bil deležen velike medijske pozornosti. Foto: EPA
Vsako leto po svetu izgine več deset tisoč otrok. Primer Madeleine je bil deležen velike medijske pozornosti. Foto: EPA

Starša pred 14 meseci izginule Madeleine, Kate in Gerry McCann, ter Britanec Robert Murat niso več uradni osumljenci za njeno izginotje, je potrdil generalni tožilec Fernando Jose Pinto Monteiro. Dodal je, da bi v primeru novih dokazov primer lahko znova odprli.

Takrat triletna Madeleine je izginila 3. maja 2007 iz stanovanja v obmorskem letovišču Praia da Luz na Portugalskem, medtem ko sta bila njena starša na večerji. Med 14-mesečno preiskavo policija ni našla dokazov, da bi zakonca McCann ali Murat zakrivili zločin.

Zasebna preiskava še poteka.
Tiskovni predstavnik McCannovih, ki sta vseskozi zanikala vpletenost v izginotje hčerke, je ob zaključku primera povedal, da zakonca čutita "določeno stopnjo olajšanja, nimata pa razloga za slavje." Čeprav je uradna preiskava zaključena, pa še vedno poteka zasebna, ki so jo naročili McCannovi.

Marca sta se McCannova pogodila s časopisom Express Newspaper, ki se jima je moral opravičiti, ker je namigoval, da sta odgovorna za Madeleinino smrt. Prejšnji teden je Murat dobil 600.000 funtov in opravičilo zaradi domnev, zapisanih v 11 britanskih časopisih.

Goncalo Amaral, nekdanji policijski načelnik, ki je vodil preiskavo, meni, da je mala deklica mrtva. "Dokazi, ki smo jih zbrali, preden sem zapustil preiskavo primera, so kazali, da je mrtva in da je umrla v stanovanju," je povedal v intervjuju za BBC. Amarala so iz primera umaknili oktobra lani, ker je kritiziral britansko policijo.

T. V.