Začasno vlado, ki jo vodi Hazem Al Beblavi, sestavlja 35 članov. Foto:
Začasno vlado, ki jo vodi Hazem Al Beblavi, sestavlja 35 članov. Foto:
Kairo
Razmere v Egiptu se nevarno zaostrujejo. Foto: EPA
Mohamed Mursi
Muslimanska bratovščina vztraja, da bo na mirnih protestih še naprej zahtevala vrnitev Mursija na oblast. Foto: EPA
Bill Burns in Adli Mansur
Burns se je srečal z začasnim egiptovskim predsednikom Mansurjem. Foto: EPA
Napetosti v Egiptu ne pojenjajo
Krvavi spopadi v Kairu

Začasno vlado, v kateri ni noben minister povezan s katero izmed islamističnih strank, sestavlja 35 članov, med njimi so tri ženske. Med drugim je položaj zunanjega ministra zasedel nekdanji veleposlanik v ZDA Nabil Fahmi, finančni resor pa bo vodil Ahmad Galal, ki je delal pri Svetovni banki. Mohamed Ibrahim bo kljub pozivom k zamenjavi obdržal položaj notranjega ministra, ki ga je zasedal že pod Mursijem.

Obrambni minister bo skladno s predvidevanji še naprej poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah Al Sisi, ki je odigral ključno vlogo pri odstavitvi Mursija. Poleg tega je zasedel tudi položaj namestnika premierja.

Prisega nove vlade predstavlja enega izmed korakov v obdobju politične tranzicije, kot jo je predvidelo začasno predsedstvo. Poleg tega naj bi v šestih mesecih država dobila novo ustavo, izvedli bi parlamentarne volitve in na koncu še predsedniške. Te naj bi potekale na začetku prihodnjega leta.

Krvava ponedeljkova noč: sedem žrtev spopadov
Nova vlada je prisegla dan po tem, ko so se privrženci Mursija spopadli z njegovimi nasprotniki in policisti, ki so uporabili solzivec. Umrlo je sedem ljudi, več kot 261 je ranjenih. V ponedeljek zvečer se je v egiptovski prestolnici zbralo na tisoče privržencev Mursija, ki so zahtevali njegovo vrnitev na oblast.

Policija je skušala s solzivcem razgnati protestnike, ki so zaprli glavni most čez Nil. Protestniki so odgovorili s kamenjem in vneli so se spopadi, v katere so se vključili tudi nasprotniki Mursija. Umrla sta dva človeka. Še pet ljudi je umrlo v soseski Giza. Spopadi so trajali do zgodnjih jutranjih ur. Egiptovske varnostne sile so aretirale 401 osebo.

Ponedeljkovi spopadi so bili prvi, odkar je bilo pred enim tednom ubitih več kot 50 Mursijevih privržencev na protestih pred sedežem elitnih enot vojske.

Spopadi so izbruhnili nekaj ur po tem, ko je namestnik ameriškega državnega sekretarja Bill Burns med obiskom v Kairu obe strani pozval k začetku dialoga in končanju nasilja.

Burns je prvi visoki ameriški predstavnik, ki je Egipt obiskal po vojaški odstavitvi predsednika Mursija. Sešel se je s poveljnikom vojske Abdelom Fatahom Al Sisijem, začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem, ki ga je nastavila vojska, ter z začasnim premierjem Hazemom Al Beblavijem, ki naj bi kmalu predstavil novo vlado.

Odstavitve in prijetja Mursija Burns ni želel komentirati, ampak je vojsko le pozval, naj se izogiba politično motiviranim aretacijam. ZDA odstavitve Mursija, ki ga vojska zadržuje na neznanem kraju, ni poimenovala vojaški udar, saj bi morale v tem primeru ZDA zamrzniti 1,5 milijarde dolarjev vreden sveženj - predvsem vojaške - pomoči Egiptu.

Burns dobil košarico
Burns je Egipt obiskal v času, ko začasne oblasti zaostrujejo odnose z Muslimansko bratovščino, ki ji pripada Mursi. Eden izmed vodilnih članov Muslimanske bratovščine Mohamed El Beltagi je danes sporočil, da Al Beblavi bratovščini ni ponudil nobenega položaja v prehodni vladi, če bo to storil, pa ga bo bratovščina zavrnila.

V nedeljo je državni tožilec Hišam Barakat odredil zamrznitev premoženja za 14 vodilnih islamistov v državi, vključno s prvim možem Muslimanske bratovščine Mohamedom Badiejem. Ukrep se nanaša na preiskavo štirih incidentov s smrtnimi žrtvami, ki so se zgodili, odkar je bil strmoglavljen Mursi.

Burns naj bi se srečal tudi z verskimi voditelji in voditelji civilne družbe, vendar pa sta srečanje z njim zavrnila tako konservativna salafitska stranka Al Nur kot gibanje Tamarod. To je organiziralo proteste, ki so vodili do strmoglavljenja Mursija. Njihov predstavnik je dejal, da so zavrnili srečanje, ker ZDA od samega začetka niso bile na strani egiptovskega naroda. Burns se ni srečal niti s predstavniki Muslimanske bratovščine.

Napetosti v Egiptu ne pojenjajo
Krvavi spopadi v Kairu