MI5 naj bi večino privržencev Al Kaide odkril pravočasno, dva pa sta bila deležna nekaj tednov urjenja britanske obveščevalne službe. Foto: EPA
MI5 naj bi večino privržencev Al Kaide odkril pravočasno, dva pa sta bila deležna nekaj tednov urjenja britanske obveščevalne službe. Foto: EPA
London
Po terorističnih napadih na London julija 2005, v katerih je umrlo več kot 50 ljudi, se je MI5 močno povečala. Foto: EPA

Patrick Mercer, predsedujoči parlamentarnemu odboru za boj proti terorizmu, je za Daily Telegraph razkril, da so mu povedali za šest muslimanskih rekrutirancev, ki so jih odpustili iz vohunske agencije zaradi resnih dvomov o njihovi preteklosti.

Dva moška, ki sta se skušala pridružiti MI5 po terorističnem napadu na London 7. julija 2005, sta se udeležila urjenja za teroriste v taboriščih v Pakistanu, drugi pa so imeli v svojih življenjepisih do trimesečne vrzeli in ni znano, kje so se v tem času zadrževali.

So odkrili vse privržence Al Kaide?
"Bil bi zelo, zelo presenečen, če naši sovražniki tega ne bi poskusili, a rad bi pojasnilo vlade, kako uspešni so bili pri njihovem odkrivanju," je Mercer povedal za Sky News. Od notranjega ministra Alana Johnsona zahteva, da razkrije, kako daleč v procesu novačenja in urjenja je prišla šesterica, preden so jo odkrili. "Skrbi me, da niso odkrili vseh privržencev Al Kaide, ki so jih morebiti sprejeli v MI5," je svoje skrbi razkril za BBC. Dva rekrutiranca naj bi MI5 odpustil šele potem, ko sta se že nekaj tednov urila v agenciji, druge pa so odkrili, še preden so začeli urjenje.

MI5: Nikogar nismo nagnali
Notranje ministrstvo Mercerjevih trditev ni komentiralo, neimenovani varnostni vir pa je Telegraphu razkril, da MI5 nikogar, ki je začel delo ali urjenje, ni prosil, naj zapusti agencijo zaradi njihove povezave s skrajneži.

Teroristi izkoristili ponujeno?
MI5 je močno povečal število svojih agentov po napadih na London, ki so jih izvedli štirje muslimanski skrajneži. To bi morali storiti že po napadih 11. septembra 2001 na ZDA, trdi Mercer. Zaradi neprimerne naglice je Al Kaida dobila priložnost, čeprav to, da so privržence teroristične organizacije odkrili, kaže na uspešen postopek izločanja neprimernih novincev.