Dokončno naj bi se proračunska prerekanja republikancev in demokratov razrešila februarja, ko pa bodo nasprotja zaradi bližajočih volitev najverjetneje še večja. Foto: EPA
Dokončno naj bi se proračunska prerekanja republikancev in demokratov razrešila februarja, ko pa bodo nasprotja zaradi bližajočih volitev najverjetneje še večja. Foto: EPA

Sprejetje proračunskih zakonov "pet minut pred 12" je preprečilo zaprtje dela vladnih agencij. Predsednik Barack Obama je nemudoma podpisal zakone, ki sta jih potrdila predstavniški dom kongresa in senat.

Resno ogroženo delo vladnih agencij
Gre za proračunske zakone za leto 2012, ki se je začelo že 1. oktobra, in so bili dolge mesece predmet političnih obračunavanj med demokrati in republikanci. Zaradi vsega tega je ameriški kongres deležen prezira in kritik državljanov, delo najvišjega zakonodajnega telesa pa podpira celo manj Američanov kot predsednika Obamo. Brez sprejetja zakonov bi bilo ogroženo delovanje nemalo vladnih agencij in ministrstev, ki so odvisne od proračunskega denarja.

Brez varčnih sijalk, obiski Kube še v veljavi
Kot vedno so tudi tokrat zakoni rezultat naporne zakulisne trgovine v kongresu. Demokrati so se tako odpovedali zahtevi, da bi v ZDA uvedli varčnejše sijalke in uveljavili strožja pravila glede onesnaževanja v rudnikih premoga, republikanci pa so se odpovedali zahtevi, da predsednik Obama prekliče dovoljenje za pogostejše obiske Američanov na Kubi. V skladu z medstrankarskim dogovorom so poleg tega v petek za dva meseca po novem letu podaljšali veljavnost davčnih olajšav na plače in izplačevanje podpore za brezposelne, ki bi se sicer iztekle 31. decembra.

60 dni za premislek o naftovodu
Predsednik Obama si je dolgo prizadeval za podaljšanje teh olajšav, a ker so republikanci v predlog zakona vključili tudi začetek del na naftovodu od Kanade do Teksasa, je napovedal veto. Spornemu naftovodu ogorčeno nasprotujejo okoljevarstveniki in velik del javnosti na območju gradnje. Po kompromisnem predlogu se mora predsednik Obama v 60 dneh po novem letu odločiti, ali bo izdal dokončno dovoljenje za naftovod ali ne.
Proračunska agonija je torej podaljšana za dva meseca, konec februarja pa bodo tako kot skoraj vsako leto na dan ponovno privrela medstrankarska nesoglasja, ki bodo zaradi bližajočih se predsedniških volitev še bolj ogorčena kot sicer.