Ukrajinski vojaki so se bili prisiljeni umakniti iz Debalceva. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki so se bili prisiljeni umakniti iz Debalceva. Foto: Reuters
Kijev
V Kijevu se ta teden spominjajo lani ubitih protestnikov. Foto: Reuters

Začetna izmenjava ujetnikov bi lahko potekala že v soboto, je povedala predstavnica upornikov Darja Morozova. Njenih navedb v Kijevu še niso potrdili, sta pa se strani o izmenjavi dogovorili pretekli teden v okviru mirovnega dogovora iz glavnega mesta Belorusije.

Dogovor je sicer na majavih tleh, saj se spopadi po začetni umiritvi nadaljujejo, strani pa druga drugo obtožujeta kršitev premirja. Najhujša kršitev je bila napad upornikov na mesto Debalceve, strateško pomembno železniško vozlišče med Doneckom in Luganskom, od koder je v sredo pobegnilo približno 2.500 ukrajinskih vojakov, več deset naj bi jih uporniki zajeli.

Kijev je sporočil, da je bilo v umiku njihovih sil ubitih 13 vojakov. Uporniki, ki zdaj nadzorujejo mesto, trdijo, da so našli trupla 57 vojakov.

Z območja tudi danes prihajajo poročila o spopadih. Po navedbah vojske je bilo v zadnjih 24 urah okoli 50 kršitev prekinitve ognja. Predstavnik separatistov Eduard Basurin pa je ponoči celo zagrozil z odstopom od dogovora iz Minska, če vojska ne bo ustavila streljanja.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so potrdili obstreljevanje v Donecku v četrtek. Glede na navedbe mestnih oblasti je bila pri tem ubita ženska.

Prihodnji teden je za boljše uresničevanje dogovora iz Minska mogoče srečanje zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine, ki so prejšnji teden sklenili mirovni dogovor.

Sankcije še vedno na mizi
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta na srečanju v Parizu dejala, da sta bolj kot kadar koli prepričana o nujnosti izvajanja mirovnega dogovora iz Minska za rešitev krize v Ukrajini, ob tem pa sta se zavzela, da se proti kršilkam sprejmejo sankcije.

Merklova je pojasnila, da so sankcije možnost, če bi bilo premirje kršeno, in ne cilj. Čeprav se zaveda, da je uveljavljanje določil mirovnega dogovora težavno, pa morajo vpletene strani nadaljevati v tej smeri.

Porošenko s prstom kaže na Moskvo
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem dejal, da je visoki svetovalec ruskega predsednika Vladislav Surkov organiziral skupine ostrostrelcev, ki so pred letom dni streljale na protivladne protestnike. Na to naj bi po njegovih besedah nakazovali izsledki policijske preiskave.

Porošenko se je danes srečal s svojci okoli sto protestnikov, ki so bili ubiti med protesti v Kijevu februarja lani proti nekdanjemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Sam je zagotovil, da je preiskava pokazala na jasno rusko povezavo s streljanjem na protestnike.

V Ukrajini se spominjajo žrtev protestov
Ukrajinci se spominjajo žrtev protestov
V Ukrajini se spominjajo žrtev protestov
Ukrajinci se spominjajo žrtev protestov