Putinov govor pozorno spremljajo ne le v Rusiji, ampak tudi po svetu. Foto: EPA
Putinov govor pozorno spremljajo ne le v Rusiji, ampak tudi po svetu. Foto: EPA

Naš cilj je, da bi imeli partnerje na Zahodu in Vzhodu. Pod nobenimi pogoji ne bomo pretrgali vezi z Evropo.

Vladimir Putin
Rubelj
Vrednost rublja v primerjavi z dolarjem je krepko padla. Foto: Reuters

Predlagam zamrznitev trenutne davčne politike za naslednja štiri leta.

Vladimir Putin

Putin je govor pred obema domovoma parlamenta, ki ga je v dvorani poslušalo 1.110 ljudi, začel s krizo v Ukrajini. Poudaril je, da Rusija "ne bo plačevala za zgrešeno politiko drugih" in da bo imel polotok Krim "v ruskih srcih za vedno poseben pomen". "Ko zdaj gledamo to tragedijo na jugovzhodu Ukrajine, lahko rečemo, da je bila ruska politika v tej krizi pravilna," je poudaril.

Dotaknil se je tudi sankcij, ki so jih zahodne države uvedle proti Moskvi. "Ni nam treba groziti s sankcijami, saj so škodljive za vse, tudi za tiste, ki jih izvajajo. Vedno, ko menijo, da Rusija postane premočna, preveč neodvisna, se zatečejo k sankcijam," je dejal Putin in dodal, da ni nobene potrebe, da bi se z Rusijo pogovarjali s položaja moči. "Ne bomo se vključili v drago bitko oboroževanja, ampak bomo zagotovili varnost svojim ljudem, nad katero nihče ne more prevladati z vojaško močjo. Rusija ima dovolj moči, volje in poguma, da se sama zaščiti."

Nato se je premaknil k razmeram v gospodarstvu. "Sankcije so spodbuda za rusko gospodarstvo," je zatrdil in dodal, da Rusija kljub vsemu ne bo prenehala sodelovati z Evropo in ZDA in da ne bo nikoli zakorakala na pot samoizolacije, "saj bi bil to znak šibkosti". "Ostajamo odprti do sveta, do tujih naložb, čeprav bi nekatere države rade videle, da Rusija razpade kot Jugoslavija. A Moskva tega ne bo dopustila."

Ponudil je tudi amnestijo kapitalu, ki se bo vrnil v Rusijo, in štiriletno zamrznitev davkov, kar je takoj povzročilo, da se je rubelj nekoliko okrepil. "V treh do štirih letih se moramo vrniti na stopnjo gospodarske rasti, ki je višja od svetovne," je dejal. Obljubil je tudi reforme v gospodarstvu. Obljubil je tudi boj proti tistim, ki želijo špekulirati z vrednostjo rublja.

Govor je končal z besedami: "Pripravljeni smo sprejeti vsak izziv in ga premagati."

Gospodarstvo na robu recesije
Ruska vlada je sicer pred dnevi opozorila, da bi lahko država prihodnje leto padla v recesijo, državo pa so prizadele tudi vse nižje cene nafte in sankcije Zahoda zaradi vloge Moskve na vzhodu Ukrajine. Poleg tega je ruski rubelj v ponedeljek doživel največji dnevni padec po finančnem zlomu leta 1998, ko je v primerjavi z dolarjem oslabel za devet odstotkov - za dolar je bilo treba namreč odšteti 53,90 rublja. Rubelj je v zadnjem letu v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil 40 odstotkov vrednosti, inflacija pa naj bi bila začetku leta 2015 že desetodstotna. Ruska centralna banka za zdaj še ni ukrepala.

Putin kljub vsem težavam ohranja priljubljenost. Po zadnji javnomnenjski raziskavi 72 odstotkov vprašanih še naprej podpira njegove poteze in način vodenja.

V skladu z ustavo ruski predsedniki od leta 1994 v govoru o razmerah v državi poslancem predstavijo analizo razmer na različnih področjih in svoja stališča o smernicah državnih politik v prihodnjem letu, ki jim nato sledita parlament in vlada. To bo že 21. nagovor ljudstvu kakega ruskega predsednika in enajsti Putinov.

Naš cilj je, da bi imeli partnerje na Zahodu in Vzhodu. Pod nobenimi pogoji ne bomo pretrgali vezi z Evropo.

Vladimir Putin

Predlagam zamrznitev trenutne davčne politike za naslednja štiri leta.

Vladimir Putin
Putin opozoril Ruse na hude čase
Putin opozoril Ruse na hude čase