Putin je že drugo leto zapored premagal Baracka Obamo. Foto: EPA
Putin je že drugo leto zapored premagal Baracka Obamo. Foto: EPA

Letošnja Forbesova lestvica najvplivnejših ljudi na svetu zajema 72 posameznikov oz. enega na vsakih 100 milijonov prebivalcev sveta. Najvplivnejše posameznike zbirajo uredniki pri Forbesu, ki pri tem upoštevajo finančna sredstva, obseg moči in število ljudi, na katere imajo posamezniki vpliv. Kot so zapisali pri Forbesu, gre izključno za oceno moči, saj ljudje na lestvici "imajo moč, da oblikujejo svet ter premikajo ljudi, trge, vojske in ume".

Putin na prvem mestu drugo leto zapored
Prvih pet mest je glede na lansko leto ostalo nespremenjenih. Na prvem mestu je ruski predsednik Putin, na drugem ameriški predsednik Barack Obama, tretje mesto zaseda kitajski predsednik Ši Džinping. Na četrto mesto se je uvrstil papež Frančišek, peto mesto pa je pripadlo nemški kanclerki Angeli Merkel.

Putin je na vrhu ostal tudi v letu, ko si je Rusija priključila polotok Krim, se zapletla v krizo na vzhodu Ukrajine in so jo doletele zahodne sankcije. Obama je medtem že tretjič v času svojega vodenja ZDA izgubil položaj najvplivnejšega svetovnega voditelja - dvakrat mu je naslov odvzel Putin, enkrat pa nekdanji kitajski predsednik Hu Džintao.

Med vplivneži tudi Al Bagdadi
Med 12 novinci na lestvici so indijski premier Narendra Modi na 15. mestu, najbogatejši Kitajec in ustanovitelj spletne trgovine Alibaba Jack Ma na 30. mestu ter vodja skrajne Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi na 54. mestu. Na seznamu je 17 voditeljev držav, katerih bruto domači proizvod skupaj znaša 48 bilijonov ameriških dolarjev. Poleg njih je na seznam prišlo 39 izvršnih direktorjev podjetij, ki nadzirajo letne prihodke v vrednosti 3,6 bilijona dolarjev. 26 od 72 uvrščenih prihaja iz ZDA, 19 pa iz azijsko-pacifiške regije.

Na lestvici je devet žensk, a je poleg Merklove v prvi deseterici le še predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen.