Šojgu (desno) je nekdanji minister za izredne razmere. Foto: EPA
Šojgu (desno) je nekdanji minister za izredne razmere. Foto: EPA

Serdjukov se je moral posloviti, da bi se lahko nadaljevala preiskava o domnevni 100 milijonov dolarjev vredni nepremičninski goljufiji v enem od podjetij obrambnega ministrstva. Podjetje naj bi nepremičnine prodalo precej pod tržno vrednostjo, pri čemer naj bi bila država oškodovana za 95 milijonov ameriških dolarjev.

Ruski preiskovalci so konec oktobra preiskali pisarne v omenjenem podjetju, Serdjukov, eden od treh ljudi v Rusiji, ki razpolagajo s kodami za aktiviranje jedrskega orožja, pa je bil takrat poklican na pogovor k predsedniku. Preiskovalci so obiskali tudi domove nekaterih osumljenih, pri čemer so v stanovanju nekdanje vodje nepremičninskega oddelka na ministrstvu Jevgenije Vasiljeve naleteli na samega Serdjukova.

Ženska je živela v razkošnem stanovanju in je imela pri sebi zbirko več sto draguljev, ki so jih preiskovalci zasegli. Kaj je minister počel v stanovanju, niso pojasnili.

Putin mu je dolgo stal ob strani
Serdjukov je leta 2007 postal prvi civilist na čelu ruskega obrambnega ministrstva. Pred tem je bil uspešen prodajalec pohištva in vodja državne davčne službe.

Zaradi spornega programa reform in pomanjkanja izkušenj na področju obrambe si je na ministrstvu nakopal vrsto nasprotnikov, a je Putin ves čas zavračal pozive, naj ga zamenja. Serdjukov se je sprl tudi s svojim tastom, nekdanjim namestnikom premierja Viktorjem Zubkovom.