Voditelja sta se slišala po telefonu. Foto: Reuters
Voditelja sta se slišala po telefonu. Foto: Reuters

Ameriška obveščevalna agencija Cia je namreč ruskim oblastem posredovala informacije, s katerimi so te uspele preprečiti teroristični napad na katedralo Kazanski v St. Peterburgu in prijele načrtovalce napada, so sporočili iz Kremlja. Putin je ameriškemu kolegu zagotovil vzajemnost pri pomoči: ruske varnostne službe bodo ameriške kolege obvestile o morebitnih informacijah glede načrtovanja napada na ameriških tleh, je Kremelj navajala ruska tiskovna agencija Interfax. Današnji pogovor Trumpa in Putina je potrdilo več članov Trumpove administracije.

Napadalci, podporniki Islamske države, so načrtovali napad na že omenjeno katedralo, ki je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v drugem največjem ruskem mestu, in na še več drugih lokacij v St. Peterburgu, izvedli pa naj bi jih 16. decembra, so še sporočili iz Kremlja. Ruske oblasti sicer niso razkrile podrobnosti glede identitete prijetih osumljencev.

Kot smo poročali, je glede rusko-ameriških odnosov, močno zaostrenih zaradi obtožb o ruskem vmešavanju v ameriške volitve ter nasprotujočih si stališč glede Sirije in Ukrajine, Putin sicer prepričan, da se bodo "sčasoma normalizirali". "Nisem na položaju, da bi lahko ocenjeval delo ameriškega predsednika Donalda Trumpa," je dejal in dodal, da je jasno, da Trump zaradi "določenih omejitev" odnosov z Rusijo ne more izboljšati, da pa mu je uspelo nekaj "precej velikih dosežkov".