Putin razpad Sovjetske zveze opisuje kot eno največjih tragedij 20. stoletja. Foto: Reuters
Putin razpad Sovjetske zveze opisuje kot eno največjih tragedij 20. stoletja. Foto: Reuters
Odličje delavskim herojem. Foto: Wikipedia

Putin je naziv, ki je bil za časa komunizma najpomembnejši častni naziv, a je ob razpadu Sovjetske zveze leta 1991 izginil, znova obudil s podpisom predsedniškega odloka.
"V Sovjetski zvezi smo imeli naziv heroj socialističnega dela, in mislim, da je bilo to upravičeno," Putin odločitev pojasnjuje v izjavi, objavljeni na spletni strani Kremlja.
"Vem, da to ni le mnenje delavcev za stroji, pač pa vseh, ki delo opravljajo pretežno z rokami in uporabljajo svojo glavo," je dodal nekdanji agent KGB-ja, ki je razpad Sovjetske zveze nekoč označil za eno največjih tragedij 20. stoletja.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potrdil, da je Putin kmalu po tej izjavi podpisal odlok, s katerim znova uvaja častni naziv. Poleg zlate medalje delavskega heroja, plakete in odrejene denarne nagrade bodo dobitnikom tega prestižnega naslova obvezno postavili še bronasti doprsni kip v njihovem rodnem kraju ali pa "delavskem kolektivu, v katerem so ustvarili svoj izjemen rezultat".

Postati novi Stahanov
Delavski heroj je bil eden najbolj želenih nazivov v Sovjetski zvezi. Vrh komunistične partije je kandidate za nagrado iskal med tistimi, ki so redno presegali zastavljene delovske norme ter so jih predlagali tudi njihovi sodelavci ali nadrejeni. Heroj socialističnega dela je bil, denimo, tudi generalni sekretar Komunistične partije Leonid Brežnjev.

Nagrada je za številne Ruse sicer še vedno sinonim za človeka z imenom Aleksej Stahanov. Ta preprosti rudar je prerasel v ljudsko legendo, ker naj bi leta 1935 v eni sami izmeni nakopal 227 ton premoga. Starši so svoje otroke nato začeli učiti, naj postanejo "stahanovci" in izpolnijo svoje sanje o služenju Sovjetski državi.
New York Times je v članku iz leta 1985 dosežek Stahanova postavil pod vprašaj, češ da naj bi vse skupaj priredile sovjetske oblasti.