Kratko srečanje med ruskim predsednikom in ukrajinskim predsednikom se je zgodilo po tem, ko so se svetovni voditelji udeležili skupnega fotografiranja. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kratko srečanje med ruskim predsednikom in ukrajinskim predsednikom se je zgodilo po tem, ko so se svetovni voditelji udeležili skupnega fotografiranja. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Slovesnost ob 70. obletnici dneva D

To je bilo tudi prvič po priključitvi Krimskega polotoka Ruski federaciji, da se je ruski predsednik sestal z ukrajinskim predsednikom. Voditelja sta po skupinskem fotografiranju 20 svetovnih voditeljev, ki so se zbrali na proslavi ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji, na kratko izmenjala nekaj besed.


Po fotografiranju je namreč večina voditeljev odšla na kosilo v bližnjo stavbo, medtem pa so Vladimir Putin, Petro Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel ostali pred zgradbo. Novinarji, ki so bili v bližini, pogovora niso mogli slišati. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja sta se voditelja v pogovoru strinjala, da je treba stanje v Ukrajini urediti z mirno politiko ter da se morajo prelivanje krvi in vojaške akcije na vzhodu Ukrajine čim prej končati.

Obama pozval k zmanjšanju napetosti v Ukrajini
Po izbruhu krize v Ukrajini sta se prvič sešla tudi Putin in ameriški predsednik Barack Obama, ki sta se na neformalnem srečanju pogovarjala od 10 do 15 minut. Obama je Putina pozval k zmanjšanju napetosti v Ukrajini, kar bi lahko dosegli s tem, da začne Rusija sodelovati z ukrajinsko vlado, Putin pa prizna Porošenka za voditelja države.

Putin je ob tem opozoril tako Porošenka kot evropske voditelje, da bo Rusija odgovorila s sankcijami, če bo Ukrajina podpisala pridružitveni sporazum z EU-jem. Prav tako je pozval Ukrajino, naj ustavi "kazensko" vojaško operacijo v jugovzhodni regiji.

Zvečer je sicer Putin dodal, da ima Porošenko "pravi pristop" do reševanja krize v Ukrajini. Dodal je še, da sta Moskva in Kijev tudi "blizu dogovora" glede plinskega vprašanja ter da Rusija ne izključuje možnosti, da bi pomagala Ukrajini pri plačilu njenih obveznosti do ruskega plinskega podjetja Gazprom. O tem vprašanju se sicer s Porošenkom danes ni pogovarjal, je še pojasnil.

Putin se je srečal tudi z Angelo Merkel
V okviru enournega srečanja je Merklova Putina opozorila, da ima Rusija veliko odgovornost, da pripomore k miru v Ukrajini.

"V pogovoru je kanclerka dejala, da je po priznanih predsedniških volitvah v Ukrajini treba izkoristiti čas za stabilizacijo, predvsem na vzhodu Ukrajine," je tiskovna predstavnica nemške vlade povedala po pogovorih Merklove s Putinom in dodala, da je kanclerka ruskega predsednika ob tej priložnosti spomnila, da ima pri tem Rusija veliko odgovornost.

Slovesnost ob 70. obletnici dneva D