Ameriške obveščevalne agencije so leta in leta zbirale podatke o ruskih vohunih. Foto: EPA
Ameriške obveščevalne agencije so leta in leta zbirale podatke o ruskih vohunih. Foto: EPA
Še prejšnji teden sta Medvedjev in Obama takole prijateljsko kramljala pred Belo hišo. Foto: EPA
Aretacije ruskih vohunov

"Upamo, da bodo tisti, ki cenijo dobre odnose, pokazali razumevanje," je dejal Putin ob srečanju z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom. Rusko zunanje ministrstvo je medtem potrdilo, da so med prijetimi tudi ruski državljani, vendar je zagotovilo, da niso škodovali interesom ZDA.

Osumljenci, ki naj bi bili v Ameriki na dolgotrajni misiji, so bili prijeti manj kot teden dni po tem, ko je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev obiskal ZDA.

Pet od aretiranih se je včeraj že zglasilo na sodišču v New Yorku. Štirim izmed njih, vključno z dolgoletno kolumnistko za ameriški časnik v španskem jeziku El Diario, so prebrali njihove pravice in jim odrekli varščino zaradi suma pobega. Enajstega osumljenca so prijeli na Cipru, ko se je želel vkrcati na letalo za Budimpešto.

"Vrh ledene gore"
Ameriški državni tožilec Michael Farbiarz je povedal, da je odredil preiskovalne naloge po vsej državi in da je prvotna obtožnica le "vrh ledene gore". Aretacije so plod večletne preiskave FBI-ja, ki je osumljencem leta prisluškoval, jih na skrivaj snemal in kopiral njihove dokumente. Po besedah ameriškega pravosodnega ministrstva gre za vseobsegajočo prevaro; osumljenci naj bi bili "usposobljeni ruski obveščevalni operativci" in del posebne misije v ZDA nastaviti tajne agente.

Še prejšnji teden sta se ameriški predsednik Barack Obama in Medvedjev v Beli hiši pogovarjala o okrepljenih vezeh med nekdanjima sovražnicama iz hladne vojne. A sodni dokumenti in pravosodno ministrstvo zadnjo rusko obveščevalno operacijo opisujejo kot kakšen vohunski roman iz 50. let.

Nekateri od osumljencev naj bi tako prevzeli lažne identitete, med drugim tudi identitete že umrlih državljanov ZDA, se izdajali za poročene pare in imeli skupaj otroke, ki so odrasli kot Američani, nevede, da so njihovi starši Rusi. Osumljenci naj bi se posluževali tajnih komunikacijskih metod, med njimi izmenjav torb in denarja ter uporabe nevidnega črnila, pa tudi modernejših metod kot zasebne brezžične računalniške mreže med specifičnimi prenosnimi računalniki.

Pri svojem delu dokaj neuspešni?
FBI trdi, da naj bi ruska obveščevalna služba SVR pošiljala vohune v ZDA, kjer naj bi postali tako amerikanizirani, da bi lahko zgradili razmerja z viri in zbrali podatke, ne da bi bili pri tem sumljivi. Eno izmed šifriranih sporočil Moskve dvema osumljencema razkriva, da sta bila poslana v ZDA za "dolgotrajno službo": "Vaša izobrazba, bančni računi, avtomobil, hiša itd. - vse to služi enemu cilju: izpolniti vašo glavno misijo, to je raziskati in razviti vezi v političnih krogih v ZDA ter pošiljati obveščevalna poročila v Moskvo."

FBI trdi, da so osumljeni vohuni razvili tesne stike z znanstvenikom, ki je delal z jedrskim materialom, in uglednim newyorškim finančnikom z močnimi političnimi vezmi. A sodeč po prestreženih podatkih, naj bi bili precej neuspešni pri dejanskem pridobivanju uporabnih informacij, še več, nekateri od njihovih poskusov naj bi bili že kar smešni v svoji preprostosti.

Velikopotezna ruska operacija naj bi segala vse v 90. leta.

Aretacije ruskih vohunov