Putin je nagovoril udeležence gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Putin je nagovoril udeležence gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik meni, da je Rusija gospodarsko krizo prebrodila zaradi notranje moči. Foto: Reuters

Ruski predsednik je dejal, da so pripravljeni uporabiti svoj vpliv na proruskem vzhodu Ukrajine, da bi dosegli kompromis in zagotovili spoštovanje mirovnega dogovora, ki so ga februarja dosegli v Minsku.

Ko bodo začele veljati politične odločitve, potem na vzhodu Ukrajine ne bo več orožja, je dejal Putin na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu na vprašanje, če Rusija oborožuje proruske upornike.

Poleg tega je Putin opozoril zahodne države, naj se ne vtikajo v ruske zadeve in naj Rusiji ne postavljajo ultimatov. "Dejansko nam govorijo, da ZDA bolje vedo, kaj potrebujemo. Bomo že sami določili svoje interese in svoje potrebe," je zatrdil ruski predsednik.

Sicer je Putin prepričan, da se bo sodelovanje med Rusijo in Zahodom nadaljevalo, čeprav so odnosi zaradi ukrajinske krize padli na najnižjo točko po koncu hladne vojne. Zatrdil je, da je njegova država odprta za poslovanje z Zahodom.

Glede ruskega gospodarstva je dejal, da imajo dovolj moči za prebroditev viharja in bodo premagali tudi zdajšnjo krizo, ki je bila po njegovih besedah ustvarjena proti Rusiji.

Moskva še naprej podpira Asada
Putin se je dotaknil tudi vojne v Siriji in poudaril, da Rusija še naprej podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada in odločno nasprotuje zunanjemu posredovanju za končanje konflikta.

"Strah nas je, da bi lahko Sirija padla v isti položaj kot Libija in Irak. Tega si v Siriji ne želimo," je dejal in dodal, da je ameriška politika do Islamske države, ki nadzira velik del sirskega in iraškega ozemlja, do zdaj prinesla tragične posledice in je vredna obžalovanja.

"ZDA podpirajo Irak, njegovo vojsko. A z dvema ali tremi napadi se je Islamska država dokopala do tako veliko orožja, da je postala močnejša od iraške vojske. In vse to se dogaja ob podpori ZDA," je svoje videnje razmer podal Putin.

Po njegovih besedah se mora sirsko ljudstvo odločiti o usodi Asada in Rusija zato ne bo pozivala k njegovemu odstopu, ga bo pozvala k pogovoru z "zdravo" opozicijo o političnih reformah.

Pri iranskem jedrskem programu je Putin prepričan, da bodo kmalu sklenili dogovor med Teheranom in svetovnimi silami. Za uveljavitev dogovora, po katerem bi Iran v zameno za omilitev sankcij omejil svoj jedrski program, bo po njegovem mnenju potrebno okoli pol leta.