Ruski predsednik Vladimir Putin  do politike ZDA
Ruski predsednik Vladimir Putin do politike ZDA "kdor ni z nami, je proti nam" ostaja kritičen. Foto: Reuters

"Zelo dobro bi bilo videti bolj neodvisno in suvereno Evropo, ki bi se zavzela za svoje nacionalne interese - interese svojih ljudi in držav," je po poročanju portala rt.com dejal Putin in pri tem izrazil upanje, da na obzorju za Evropo ni nove vojne.

Ruski predsednik je poudaril, da se z vstopom v "katero koli vojaško-politično organizacijo ali vojaško-politični blok" izgubi določena stopnja suverenosti. "Francija se je umaknila iz Nata (op. p.: leta 1966 je umaknila vse svoje vojaške strukture iz Nata, ni pa tudi izstopila iz njega), da bi svojo suverenost ohranila v večji meri, kot bi jo, če bi bila del organizacije," je dejal Putin. Francija se je po več kot 40 letih leta 2009 odločila, da se znova vrne v vojaške strukture Nata.

Odločitve sprejete nas drugi strani oceana
"Analiziranje zunanje politike evropskih držav ni naša stvar. Priznati pa morate, da ni preveč zanimivo, če se moramo o notranjepolitičnih evropskih zadevah z evropskimi partnerji pogovarjati v Washingtonu," meni ruski predsednik. Ob tem je omenil, da ZDA "že dolgo vodijo imperialistično politiko" in da rusko stališče proti ameriški zunanji politiki "nima ničesar skupnega s protiamerikanizmom". Prav nasprotno, "Rusi imajo veliko spoštovanja in ljubezni do ZDA, še posebej do Američanov".

A do ameriške vlade in njihove filozofije "kdor ni z nami, je proti nam" ostaja kritičen. Veliko število beguncev, ki prebežijo prek Libije v Evropo, je po Putinovem mnenju posledica "odločitev, ki so jih sprejeli na drugi strani (Atlantskega) oceana".

"S precejšnjo mero potrpežljivosti in odločnosti, sodelovanja z ZDA, pa se lahko reši težave na svetovni ravni," je dejal, pri čemer je imel v mislih pred kratkim sklenjeni sporazum o iranskem jedrskem programu.

Ko je odgovarjal na vprašanje glede boja proti terorizmu, je spomnil, da Rusija pred leti, ko se je sama borila proti napadom Al Kaide na Kavkazu, ni imela podpore Zahoda. "Ko sem svoje kolege, tudi v Evropi, vprašal, ali vidijo, kaj se dogaja, so mi odgovorili: "Da, a vas zaradi različnih domačih zadev in mednarodnih okoliščin ne moremo podpreti." Dejal sem jim: če nas že ne morete podpirati - nas pri tem vsaj ne ovirajte." Putin je pozdravil sodelovanje ZDA in Evrope pri izkorenitvi radikalizma, "bolje zdaj kot nikoli, pravimo Rusi".