Ahmada Khana Rahamija so obtožili poskusa umora petih policistov, ki so ga ustrelili v nogo in aretirali. Foto: Reuters
Ahmada Khana Rahamija so obtožili poskusa umora petih policistov, ki so ga ustrelili v nogo in aretirali. Foto: Reuters
Ahmad Khan Rahami
Rahamija so posnele varnostne kamere. Foto: Reuters
Ahmad Khan Rahami obtožen poskusa umora petih policistov

v ponedeljek v New Jerseyju aretirala Ahmada Khana Rahamija, ki ga sumijo, da je odgovoren za eksplozijo v New Yorku. Za zdaj ga je tožilstvo obtožilo poskusa umora petih policistov.

28-letnega ameriškega državljana afganistanskega rodu po aretaciji s to obtožbo tožilstvo ameriške zvezne države New Jersey lahko drži za zapahi. Obenem tožilstvo skupaj z newyorškim in zveznim pripravlja zajetno obtožnico zaradi sobotne eksplozije v New Yorku, v kateri je bilo ranjenih 29 ljudi.

Rahamija so prijeli v Lindnu v zvezni državi New Jersey. Lastnik bara je opazil moškega, ki spi pred vrati, in poklical policijo, da mu pomaga pregnati "brezdomca". Policist, ki ga je prebudil, je takoj ugotovil, da gre za trenutno najbolj iskano osebo v ZDA, osumljenec pa je potegnil pištolo in ga zadel v prsi. Policist je imel na sebi neprebojni jopič in se je lahko skupaj s štirimi drugimi kolegi pognal za bežečim osumljencem, ki je streljal nanje. Na koncu so ga ranili v nogo.

Na Manhattnu so ga posnele varnostne kamere
Odpeljali so ga v bolnišnico, sodišče pa mu je po obtožnici odmerilo 5,2 milijona dolarjev varščine, kar zagotavlja, da bo ostal za zapahi, dokler mu ne naložijo zveznih obtožnic zaradi terorizma. Rahami je prvo bombo nastavil v kraju Seaside Park v New Jerseyju. Ta je eksplodirala v soboto zjutraj. Ta eksplozija ni imela hujših posledic. Odpovedali so le dobrodelni maraton. Bomba, ki jo je nastavil na 23. ulici na Manhattnu v New Yorku, je eksplodirala v soboto zvečer in ranila 29 ljudi.

Nekaj ulic stran je nastavil še eno bombo, izdelano iz ekonomlonca, ki jo je policija odkrila in onesposobila z robotom. Na Manhattnu se je pozabil zakriti, in varnostne kamere, ki jih po ulicah New Yorka mrgoli, so policistom priskrbele posnetek. Poleg tega je na prizoriščih napadov pustil še sledi svojega DNK-ja in prstne odtise.

Rahami je živel in delal v družinski restavraciji hitre prehrane z ocvrtimi piščanci v mestu Elizabeth v New Jerseyju nedaleč od mednarodnega letališča Newark. Policisti so v nedeljo na železniški postaji v Elizabethu našli še nekaj eksplozivnih naprav, ki naj bi jih izdelal. Sosedi in stranke restavracije so presenečene, ker naj bi bil Rahami prijazen in velikodušen s porcijami, ki jih je včasih dal tudi zastonj. Spremenil naj bi se leta 2014, potem ko se je vrnil z obiska v Afganistanu. Postal je resnejši in se začel oblačiti v bolj "etnična" oblačila.

Trump: Žalostno, da bo prejel zdravstveno oskrbo
Policija za zdaj nima nobenih dokazov, da bi Rahami sodeloval še s kom drugim, vendar se preiskava nadaljuje. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je medtemizjavil, da je treba uporabiti vsa zakonita sredstva, da se iz njega izvlečejo informacije. Trump med to šteje tudi mučenje z vodo.

Prav tako se je izrekel za rasno profiliranje vseh priseljencev bližnjevzhodnega videza, kot je Rahami. Kot piše BBC, je republikanski kandidat za predsednika ZDA dodal, da je žalostno, da bo Rahami prejel zdravstveno oskrbo najboljših zdravnikov na svetu in pravno zastopanje. Ob tem je poudaril šibko varnost ameriške države.

Predsednik ZDA Barack Obama je menil, da je treba preiskovalcem pustiti, da opravijo svoje delo, in zagotovil, da se Američani ne bodo pustili ustrahovati. Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton pa je izjavila, da Trumpove izjave veselijo teroriste, ker jim olajšajo novačenje podobnih skrajnežev.

Ahmad Khan Rahami obtožen poskusa umora petih policistov