Nemške in nizozemske raketne baterije so v Turčiji nameščene okoli 100 kilomterov od meje s Sirijo, ameriške baterije pa okoli 60 kilometrov. Foto: EPA
Nemške in nizozemske raketne baterije so v Turčiji nameščene okoli 100 kilomterov od meje s Sirijo, ameriške baterije pa okoli 60 kilometrov. Foto: EPA
Katar
V Katarju je zaživelo prvo veleposlaništvo sirske opozicije. Foto: EPA
Diplomatska zmaga sirske opozicije

Vodja sirske opozicije Moaz Al Katib je v torek povedal, da je ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja zaprosil, da bi ameriške sile z raketami patriot v Turčiji branile severni del Sirije, ki je pod nadzorom upornikov.

A generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je odločen pri svojem vztrajanju, da se zavezništvo ne bo vojaško vpletalo v krizo, ki trajal dve leti in je zahtevala okoli 70.000 smrtnih žrtev.

"Nobenega namena nimamo vojaško posredovati v Siriji," je dejal Rasmussen, ki upa, da bo mednarodna skupnost poslala jasen in enoten signal vsem stranem v Siriji, da je nujna politična rešitev,

Tri članice Nata - ZDA, Nemčija in Nizozemska - so v Turčiji ob meji s Sirijo namestile raketni sistem patriot, ki naj bi turška mesta in vasi zaščitil pred morebitnim sirskim napadom.

Po besedah Al Katiba zavrnitev njegove prošnje po vojaški pomoči pošilja signal Asadu, da lahko dela, kar hoče.

Rasmussen je prepričan, da obstaja jasna razlika med Sirijo in Libijo, kjer je zavezništvo posredovalo z zračnimi napadi, ki so leta 2011 pomagali pri strmoglavljenju Moamerja Gadafija.

"V Libiji smo prevzeli odgovornost za operacijo, ki je temeljila na mandatu Združenih narodov in je bila namenjena zaščiti civilistov pred napadi lastne vlade ... In imeli smo aktivno podporo držav iz regije," je dejal generalni sekretar Nata.

"Noben od teh pogojev ni izpolnjen v Siriji, ni nobenega mandata ZN-a, ni poziva Natu k posredovanju, tudi sirska opozicija ni zaprosila za zunanje vojaško posredovanje," je še povedal.

Šest raketnih baterij Patriot je nameščenih v okolici treh turških mest. Po navedbah Nata gre za rakete kratkega dosega, ki lahko pred balističnimi izstrelki zaščitijo območje v velikosti med 15 in 20 kilometri, vendar so predaleč, da bi lahko nudilo učinkovito zaščito severa Sirije.

"Diplomatska zmaga za opozicijo"
Sirska opozicija je medtem v Katarju odprla svoje prvo veleposlaništvo. Slovesnosti v katarski prestolnici Doha se je udeležil Al Katib in katarski zunanji minister Kaled Al Atija.

"Gre za diplomatsko zmago za sirsko opozicijo," je dejal George Sabra, član sirske opozicijske Nacionalne koalicije, ki se je udeležil slovesnosti.

Katar je sicer oster kritik sirskega predsednika Asada in ga je že večkrat pozval k odstopu. Odprtje veleposlaništva pa je sledilo torkovi dodelitvi sedeža Sirije njeni opoziciji na vrhu Arabske lige.

Diplomatska zmaga sirske opozicije