Ugotovitev preiskovalcev, da gre skoraj zagotovo za del pogrešanega boeinga, utrjuje domnevo, da je letalo najverjetneje strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu. Foto: Reuters
Ugotovitev preiskovalcev, da gre skoraj zagotovo za del pogrešanega boeinga, utrjuje domnevo, da je letalo najverjetneje strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu. Foto: Reuters

Tako je po opravljeni preiskavi v avstralskih laboratorijih danes sporočil avstralski minister za promet Darren Chester.

Malezijski strokovnjaki, ki so sodelovali v preiskavi, pa so pojasnili, da barva in oznake na razbitinah, najdenih ob afriški obali, ustrezajo tistim, ki jih uporablja družba Malaysia Airlines, lastnica pogrešanega letala. "Dimenzije, material in način izdelave ustrezajo specifikacijam Boeinga 777," je sporočilo malezijsko ministrstvo za promet.

Gre za 57 krat 90 centimetrov velik del letala z napisom "No Step" (ne prestopajte), ki ga je blizu mozambiškega letovišča Vilankulo na začetku marca našel ameriški turist, ter skoraj meter dolg kos letala, ki ga je decembra našel afriški najstnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrivnostno izginotje še vedno ni pojasnjeno
Ugotovitev preiskovalcev, da gre skoraj zagotovo za del pogrešanega boeinga, utrjuje domnevo, da je letalo najverjetneje strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu.

Preiskovalci do zdaj razen kosa razbitin, zakrilca, ki so ga našli na otoku Reunion in za katerega so potrdili, da pripada pogrešanemu boeingu 777, niso odkrili večjih sledi za pogrešanim letalom. Pred kratkim so domneven kos letala, del zaščite motorja, našli tudi ob obali južne Afrike, a ga strokovnjaki še niso preiskali.

Upoštevajo gibanje morskih tokov
Kaj se je dogajalo na krovu letala, še vedno ostaja uganka. Kot kažejo analize satelitskih podatkov, je letalo skrenilo s predvidene poti in več ur letelo proti jugu. Strokovnjaki so skoraj dve leti brez uspeha preiskovali 120.000 kvadratnih kilometrov veliko območje zahodno od obale Avstralije, kar je najobsežnejša iskalna operacija do zdaj.

Avstralski minister je danes pojasnil, da dejstvo, da so razbitine našli ob vzhodni obali Afrike, ustreza gibanju morskih tokov. Med območjem, kjer je domnevno strmoglavilo letalo, in Mozambikom je sicer kar 6.000 kilometrov, a med Avstralijo in Afriko je krožen morski tok, ki razbitine lahko odnese do afriške obale.