Košček raja za vsakogar. No, za vsakogar, ki ima kar precej pod palcem. Foto: EPA
Košček raja za vsakogar. No, za vsakogar, ki ima kar precej pod palcem. Foto: EPA
Grški turizem bo letos utrpel hude izgube. Foto: EPA

Richard Branson ima karibski Neckar, milijarderska brata Barclay Brecqhou na Kanalskih otokih, medtem ko se je Aristotel Onassis poročil z Jackie Kennedy na Skorpiosu, njegovem grškem zatočišču.
Zdaj se je Grčija v obupanem poskusu povrnitve svojega megalomanskega dolga odločila bogatim in slavnim olajšati izpolnitev njihovih sanj s prodajo in dolgoročnimi najemi nekaterih izmed 6.000 grških otokov.
Zanimajo se Rusi in Kitajci
Eno izmed območij na prodaj leži v bližini Mikonosa, ene izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Grčiji. Tretjinski lastnik območja je grška vlada, ki zdaj išče kupca, ki bi bil pripravljen investirati denar in postaviti razkošen turistični kompleks.
Potencialni vlagatelji, ki se zanimajo za nepremičnine na otoku Rodosu, so večinoma Rusi in Kitajci. Vlagatelji iz obeh držav iščejo pristni Mediteran, ki bi ga ponudili svojim vse premožnejšim zgornjim slojem prebivalstva. Roman Abramovič, milijarderski lastnik nogometnega kluba Chelsea, je med tistimi, ki naj bi se zanimali za nakup.

Otok že za dva milijona
Grčija je bila prisiljena uporabiti najbolj skrajne in obupane metode, potem ko sta jo prejšnji mesec s 110 milijard evrov vrednim svežnjem pomoči reševala EU in IMF. Grčija se je v krizo pognala z desetletjem nespametnega zapravljanja, po katerem so živčni vlagatelji dvignili stroške posojil na neznosne ravni. Prodaja otoka - ali prepričanje člana mednarodne elite, da se odloči za dolgoročni najem - bi Grčiji pomagala napolniti mošnjiček.
Spletna stran Private Islands (Zasebni otoki) v prodajo ponuja Nafsiko, 500 hektarjev velik otok v Jonskem morju. Cena? 15 milijonov evrov. A nekatere druge lahko kupite že za 2 milijona evrov, kar je manj, kot boste odšteli za hišo v kateri izmed evropskih prestolnic. Nekateri izmed številnih grških otokov so tako majceni, da bi nanje komaj spravili en ležalnik.
Le 227 otokov je poseljenih, tako da je na odločitev o prodaji otokov vplivala tudi nesposobnost države, da bi na večini otokov poskrbela za osnovno infrastrukturo ali nadzor. Vlada upa, da bosta prodaja in najem otokov privabila vlagatelje, z njimi pa nove službe in obdavčljiv dohodek.
Razprodaja železnic
"Žalosten sem - razprodaja otokov ali območij, ki pripadajo grškim prebivalcem, bi morala biti skrajna rešitev," je povedal Makis Perdikaris, direktor družbe Greek Island Properties. "A prvo, kar je treba storiti, je razviti gospodarstvo in privabiti tuje vlagatelje, ki bi zagotovili potrebno infrastrukturo. Cilj je dobiti denar."

V svoji bitki zbiranja sredstev Grčija načrtuje tudi prodajo svoje železniške in vodne družbe. Kitajski vlagatelji naj bi se zanimali za grške železnice, saj že zdaj nadzirajo nekatera pristanišča. Vlada je napovedala tudi izvoz olivnega olja na Kitajsko.

Na borznih trgih so prodajo otokov že pozdravili. Cene nepremičnin so po majskih nemirih v Atenah padle za od 10 do 20 odstotkov, saj je slaba reklama odgnala turiste. Grška turistična sezona se je tako začela izjemno počasi in večina agencij ponuja cel kup posebnih ponudb in popustov.