Podatke o dogajanju v Siriji je nemogoče preveriti, saj so oblasti prepovedale delovanje tujih medijev. Foto: EPA
Podatke o dogajanju v Siriji je nemogoče preveriti, saj so oblasti prepovedale delovanje tujih medijev. Foto: EPA

Že v četrtek zvečer so vladne sile napadle mesto Homs, ki leži okoli 160 kilometrov severno od Damaska. V tretjem največjem sirskem mestu in središču upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu naj bi po poročanju tamkajšnjih aktivistov prišlo do pokola.

Od četrtka naj bi bilo v mestu ubitih 33 ljudi, po vsej državi pa kar sto. Na videoposnetkih, ki so jih objavili na spletu, je videti trupla otrok, ki so zavita v plastične vreče, v neki hiši pa tudi okrvavljena trupla ženske in otrok.

Podobno ofenzivo kot v Homsu so režimske sile sprožile tudi v Hami, ki leži v osrčju države. Več ljudi naj bi bilo ubitih tudi v pokrajini Dara na jugu države. Štirje ljudje naj bi bili ubiti v drugem največjem sirskem mestu Alepo.

Rusija ni za odstop Asada
Varnostni svet ZN-a naj bi razpravljal o razmerah v Siriji pred morebitnim glasovanjem prihodnji teden o novi resoluciji glede Sirije, ki so jo pripravile arabske države in s katero želijo končati desetmesečno nasilje v tej državi.

Krovna arabska organizacija Arabska liga je zahtevala odstop Asada, kar pa so v Damasku že zavrnili in znova sporočili, da se borijo proti oboroženim teroristom, ki jih podpirajo tuje sile.

Rusija je že namignila, da bi lahko na resolucijo o Siriji vložila veto, če bo ta vsebovala zahtevo po odstopu Asada. Rusija je dolgoletna strateška zaveznica Sirije in ena glavnih dobaviteljic orožja Asadovemu režimu.

Od začetka protirežimskih protestov sredi marca lani je bilo v Siriji ubitih več kot 5.400 ljudi, od tega najmanj 384 otrok, kažejo podatki Unicefa. Še 360 otrok je zaprtih, od tega več mlajših od 14 let.