Santorum je bil najresnejši tekmec Mitta Romneyja za osvojitev republikanske nominacije. Foto: Reuters
Santorum je bil najresnejši tekmec Mitta Romneyja za osvojitev republikanske nominacije. Foto: Reuters

Konservativni Santorum je bil najbližji zasledovalec Romneyja, a je že nekaj časa jasno, da nekdanjega guvernerja Massachusettsa v republikanski bitki ne more nihče več ujeti.

"Čeprav je ta predsedniška bitka zame končana, se še nismo nehali boriti, da bi premagali Obamo," je napovedal Santorum, obdan s svojo družino v rodni Pensilvaniji, kjer bodo primarne volitve 24. aprila. Romneyju ni namenil nobene besede.

Santorum je za Romneyjem zaostajal tako v javnomnenjskih anketah kot tudi v boju za glasove 1.144 delegatov, kolikor jih je potrebnih za pridobitev nominacije. Po nedavnih porazih v Wisconsinu in Marylandu je imel Santorum 285 delegatov v primerjavi s 661 delegati, ki jih ima Romney. V bitki za nominacijo še vedno ostajata nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich in kongresnik iz Teksasa Ron Paul, a imata še manj delegatov kot Santorum.

Obama stavi na plačilo poštenih davkov
Republikanski kandidat se bo na volitvah 6. novembra spopadel z Barackom Obamo. Ekipa predsednika ZDA za njegovo izvolitev pa se je že lotila najverjetnejšega republikanskega kandidata. Romneyju, enemu najbogatejših Američanov, očitajo, da ne plačuje "poštenega dela" davkov in ga skušajo prikazati kot elitista, ki ni v stiku z običajnimi Američani.

Obama je davčno pravičnost postavil v osrčje svoje kampanje za ponovno izvolitev in poziva k podpori t. i. Buffetovega pravila, poimenovanega po Warrenu Buffetu, milijarderju, investitorju in privržencu Obame. Pravilo določa, da tisti, ki zaslužijo več kot milijon ameriških dolarjev na leto, plačajo davke po višji stopnji kot družine iz srednjega razreda.

"Mitt Romney nasprotuje Buffetovemu pravilu - misli, da bi morali milijonarji in milijarderji še naprej plačevati nižje davke kot družine srednjega razreda. Pravzaprav Romney sam ne plačuje poštenega dela," so zapisali v Obamovem taboru.