Vodstvo republiikanske stranke pritiska na Romneyjeve izzivalce, da počasi odstopijo od kampanje, saj je ta že močno razdelila in oslabila stranko. Foto: EPA
Vodstvo republiikanske stranke pritiska na Romneyjeve izzivalce, da počasi odstopijo od kampanje, saj je ta že močno razdelila in oslabila stranko. Foto: EPA

Nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije je v Louisiani osvojil 49 odstotkov glasov, nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney jih je osvojil 27 odstotkov, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie je bil tretji s 16 odstotki glasov, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa je osvojil le 6 odstotkov glasov.

Santorumova zmaga v Louisiani je bila pričakovana, saj gre za eno od držav tako imenovanega "svetopisemskega pasu" juga ZDA, kjer ima Romney ves čas težave, ker mu konservativni volivci ne zaupajo dovolj. "Še smo tu, še se borimo in verjamemo v zmago," je privržencem v Wisconsinu v soboto zvečer povedal Santorum, na katerega se sicer skupaj z Gingrichem in Paulom povečuje pritisk, naj se umaknejo iz tekme.

Romnes skoraj že na polovici poti
V seštevku delegatov za nacionalno konvencijo republikanske 0stranke še vedno krepko vodi Mitt Romney. Po štetju ima Romney zdaj 563 delegatov, Santorum 271, Gingrich 135 in Paul le 50. Za osvojitev predsedniške nominacije mora kandidat do konvencije, ki bo konec avgusta v Tampi na Floridi, zbrati 1.144 delegatov. Če se bo sedanje gibanje nadaljevalo, jih bo Romney zbral dovolj še pred koncem junija.

Dokaz za razdeljenost republikanske stranke je Santorumova ponesrečena izjava, da bi raje kot Romneyja v Beli hiši še naprej videl Obamo, saj ne bi bilo velike razlike. Po ostrih kritikah republikanskih mnenjskih voditeljev je Santorum izjavil, da za Obamo ne bi volil niti mrtev.

Za strankarske volitve bodo naslednji na vrsti 3. aprila republikanci v Wisconsinu, Marylandu in prestolnici Washington. Ankete kažejo, da se povsod obeta zmaga Romneyju.