Mitt Romney je na najboljši poti, da postane republikanski izzivalec Baracka Obame na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Foto: Reuters
Mitt Romney je na najboljši poti, da postane republikanski izzivalec Baracka Obame na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Foto: Reuters
New Gingrich v Nevadi
Ali je še čas za preobrat? Gingrich vztrajno sledi Romneyju in upa, da bo Santorum počasi obupal v boju za republikansko nominacijo. Foto: Reuters

Nekdanji guverner Massachusettsa je v puščavski zvezni državi, ki slovi predvsem po igralniški meki Las Vegsau, zmagal tudi leta 2008, čeprav na koncu republikanske nominacije ni osvojil.

Romney v štirih letih izgubil deset odstotkov
Po slabi polovici preštetih glasov udeležencev na zborih volivcev je Romney dobil 42 odstotkov glasov, najresnejši izzivalec Newt Gingrich pa le 26 odstotkov. Tretje mesto je tokrat osvojil Ron Paul (19 odstotkov glasov), ki je bil pred štirimi leti sicer drugi. Četrti, zadnji, je bil Rick Santorum s 13 odstotki, pri čemer v v Nevadi sploh ni vodil resne kampanje.

Glasove volivcev v Nevadi še štejejo, saj je okrožje Clark, ki zajema tudi največje mesto države Las Vegas, z zborovanji začelo zelo pozno. Vendar pa so ameriške televizije po manj kot polovici preštetih glasov zmago prisodile Romneyju. Leta 2008 je prvi favorit za osvojitev republikanske nominacije zmagal z 51 odstotki glasov.

Obeta se dolg volilni maraton
Zmagovalec Nevade bo dobil levji delež od skupaj 28 delegatov za nacionalno konvencijo republikanske stranke konec avgusta v Tampa Bayu na Floridi, kjer bo potrjen zmagovalec, ki se bo 6. novembra na splošnih volitvah pomeril z demokratom Barackom Obamo. Pred "kavkuzi" v Nevadi je imel Romney v žepu 87 delegatov, Gingrich 26, Santorum 14 in Paul štiri. Za zmago jih je potrebnih 1144, v Nevadi pa delegate delijo po proporcionalnem načelu.

Paul edini še brez zmage
Od kandidatov, ki so še v tekmi, doslej le Paulu ni uspelo zmagati v nobeni državi. Strankarska zborovanja v Iowi je osvojil Santorum, v Južni Karolini pa je zmagal Gingrich. Vsi trije Romneyjevi nasprotniki napovedujejo vztrajanje v tekmi.

Zmagovalec v napad na Obamo
Romney je podobno kot po zmagi na Floridi, kjer je osvojil vseh 50 delegatskih glasov, v zmagovitem govoru napadal politiko Obame, nasprotnikom pa se ni toliko posvečal. Romney je kritiziral Obamo zaradi visoke stopnje brezposelnosti, ki je januarja padla na najnižjo raven v dveh letih. Romney je dejal, da Obama nima nobenih zaslug za to, obenem pa je predsednika kritiziral, da je stopnja brezposelnosti še vedno nad osmimi odstotki.

Republikanska predsedniška karavana se zdaj seli v Minnesoto in Kolorado, kjer bodo strankarska zborovanja v torek.