V Dallasu še vedno žalujejo za petimi ubitimi policisti. Foto: Reuters
V Dallasu še vedno žalujejo za petimi ubitimi policisti. Foto: Reuters
Micah Johnson je bil vojni veteran, ki se je boril v Afganistanu, iz vojske pa je bil nečastno odpuščen, ko ga je vojakinja obtožila spolnega nadlegovanja. Foto: Reuters
Vseh pet ubitih policistov je bilo belopoltih, Johnson si jih je za tarčo izbral načrtno. Foto: Reuters
Protesti tudi po smrti policistov ne pojenjajo - protestnik na fotografiji opozarja, da je peterico policistov ubil dallaški župan s svojim ignoriranjem rasizma. Foto: Reuters
Rudy Giuliani je bil na čelu New Yorka med letoma 1994 in 2001. Foto: Reuters
Fotografija, posneta med demonstracijami v Baton Rougeu v Louisiani, je postala simbol ameriških protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. Foto: Reuters
V ZDA zaradi policijskega nasilja vre

Kot je sporočila policija, je Johnson, temnopolti 25-letni vojni veteran, v četrtek z ostrostrelskim orožjem izvedel zgolj prvi poskus večjega bombnega napada, a ga je policija že po napadu razstrelila z bombo na robotu, ki so ga po dveh urah neuspešnih pogajanj poslali proti njemu. Na njegovem domu v predmestju Dallasa Mesquite so pozneje med hišno preiskavo našli orožje, strelivo, neprebojne jopiče in razstrelivo.

Razmere so se v ZDA začele zaostrovati v torek, ko sta policista ubila Altona Sterlinga, temnopoltega prodajalca zgoščenk v Baton Rougeu v Louisiani. Osumljenca sta podrla na tla, nato pa mu je policist prislonil pištolo na hrbet in večkrat sprožil. Le dan zatem pa je policist v St. Paulu v Minnesoti med prometno kontrolo ustrelil temnopoltega voznika Philanda Castila.

Policistov odvetnik trdi, da je do strelov prišlo, ker je imel Castilo pištolo. Zaročenka ubitega, ki je bila v avtomobilu skupaj z njim in štiriletno hčerko, pa trdi, da je streljal brez razloga, potem ko mu je Castilo povedal, da ima pištolo in dovoljenje. Ubit naj bi bil, ko je segel v žep po dokumente. Posnetka obeh dogodkov sta zakrožila po spletu in v medijih.

NRA v zagati
Nacionalna orožarska zveza (NRA) je podala previdno izjavo o usmrtitvi Castila kot njihovega člana. Članstvo tega največjega orožarskega lobija v ZDA pa je bilo bolj neposredno z obsodbami policije in lastnega vodstva, ki da si ne upa odločneje obsoditi ustrelitve človeka z dovoljenjem za nošenje orožja. Policisti Minnesote so jezni na guvernerja Marka Daytona, ker je javno povedal, da policist zagotovo ne bi tako hitro streljal, če bi bil voznik bel.

V St. Paulu že več dni potekajo nasilni protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. V nedeljo so protestniki policiste napadli z železnimi palicami, vanje pa so metali kamenje, molotovke in steklenice. Na enega izmed njih je protestnik z mostu spustil 11 kilogramov težek kos betona. Skupaj je bilo poškodovanih 21 policistov, aretirana pa sta bila 102 udeleženca demonstracij. Prav toliko protestnikov so aretirali med nasilnimi demonstracijami v Baton Rougeu, mirni protesti pa so potekali tudi v številnih drugih mestih po celotni državi.

Policija vse bolj nervozna
Položaj je nevaren, saj so policisti še bolj pod pritiskom in nervozni zaradi Dallasa ter zaradi številnih groženj in napadov, ki so jih deležni. V Houstonu so tako policisti usmrtili moškega, ki je grozil, da bo uporabil pištolo. V Dallasu so zaradi anonimne grožnje zavarovali dve policijski postaji celo z oklepnimi vozili, a se je izkazalo, da je šlo za lažno grožnjo. V Misisipiju, Chicagu in Wisconsinu so policisti dobili konkretne grožnje in ukrepali. Med drugim so aretirali žensko, ki je na Facebooku grozila, da bo ubila vsakega policista, ki jo bo skušal ustaviti, in moškega, ki je pozival k pokolu belih policistov in njihovih družin.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo v torek udeležil medverske spominske slovesnosti v Dallasu, je protestnike opozoril, da niso vsi policisti pristranski pri obravnavi drugih ras. "Enotnost skupnosti v Dallasu kaže na to, kakšni smo kot Američani v teh časih preizkušnje," je dejal Obama, ki se bo jutri srečal s svojci umrlih policistov in s petimi policisti, ki so bili v četrtkovem napadu ranjeni. Spominske slovesnosti se bosta udeležila tudi ameriški podpredsednik Joe Biden in Obamov predhodnik George W. Bush.

Giuliani: Temnopoltim največja grožnja temnopolti
S precej kontroverzno izjavo pa se je oglasil nekdanji newyorški republikanski župan Rudy Giuliani. 72-letni odvetnik in poslovnež, ki mu pripisujejo zasluge, da je z železno roko v 90. letih korenito očistil New York kriminala, je za CBS dejal, da največja grožnja temnopoltim Američanom niso policisti, ampak temnopolti Američani sami.

"V temnopolti skupnosti je preveč nasilja - le en odstotek ali manj je možnosti, da bo temnopoltega fanta ubila policija, 99 odstotkov pa, da ga bo ubil civilist, najpogosteje drug temnopolti," je dejal, s čimer je hotel povedati, da je tudi temnopolta skupnost delno kriva za rasne napetosti v ZDA. Giuliani afroameriški skupnosti očita, da nikakor ne vidi težave nasilja znotraj njih samih, hkrati pa nesorazmerno izpostavlja uboje temnopoltih, ki jih zakrivijo belopoltih policistov.

Giuliani svoje trditve utemeljuje na FBI-jevi statistiki iz leta 2014, po kateri 90 odstotkov temnopoltih v ZDA ubijejo drugi temnopolti - za primerjavo: belopolte Američane v 82 odstotkih ubijejo belopolti Američani. Je pa ob tem zanimivo, da ameriške statistike tudi kažejo, da je večja verjetnost, da bo policista ubil belec kot pa temnopolti - za kar 71 odstotkov ubitih policistov so namreč krivi belopolti storilci.

"Slogan temnopoltih aktivistov rasističen"
Giuliani temnopolti skupnosti svetuje, naj svoje otroke nauči spoštovati policijo in da jim resnične nevarnosti ne predstavljajo policisti, ampak "v 99 odstotkih drugi temnopolti otroci, ki jih bodo ubili". In čeprav nekdanji župan priznava, da "nekateri" policisti predstavljajo nevarnost temnopoltim, pa mora tudi policija sprevideti, da se jih temnopolti bojijo in imeti ničelno toleranco do rasističnih policistov.

A za "rasističnega in protiameriškega" je Giuliani označil tudi aktivistični slogan protestov "Black Lives Matter" ("Temnopolta življenja štejejo") in samo gibanje, ker se osredotoča samo na življenja temnopoltih. "Temnopolta življenja štejejo, belopolta življenja štejejo, azijska življenja štejejo, latinskoameriška življenja štejejo. Reči, da štejejo samo temnopolta življenja, je protiameriško in rasistično," je dejal. Ob tem je še dodal, da gibanje "riše tarčo na hrbte policistov", ko nesorazmerno izpostavlja uboje temnopoltih s strani belih policistov.

Ni treba posebej poudarjati, da so Giulianijeve izjave dvignile precej prahu.

V ZDA zaradi policijskega nasilja vre