Ukrajinska vojska je zapustila Krim, nadzor nad polotokom pa so prevzele ruske sile. Foto: EPA
Ukrajinska vojska je zapustila Krim, nadzor nad polotokom pa so prevzele ruske sile. Foto: EPA
Kijev
Pripadniki Desnega sektorja so morali zapustiti hotel v Kijevu, kjer so imeli svoje oporišče. Foto: EPA

Ameriški general Philip Breedlove je pojasnil, da so v noči s torka na sredo opazili znake premika zelo majhnega dela ruskih sil, a nič ne kaže, da bi se vojaki vrnili v vojašnice.

Po ameriških in evropskih neuradnih podatkih je ob meji z Ukrajino razporejenih 40.000 ruskih vojakov, ki bi lahko posredovali na vzhodu in jugu ruske zahodne sosede.

"Gre za zelo obsežne in zelo pripravljene sile," je dejal Breedlove, ki predvideva, da bi lahko Rusija posredovanjem končala v treh do petih dneh, če bi se v Moskvi odločili za ta korak.

Breedlove je naštel nekaj morebitnih ruskih načrtov v primeru posredovanja - zavzetje južnega dela Ukrajine in vzpostavitev zemeljske povezave s Krimskim polotokom, vojaški pohod do črnomorskega pristaniškega mesta Odesa ali celo poskus povezave pretežno rusko govoreče moldavske pokrajine Pridnesterje ob zahodni ukrajinski meji, katere voditelji so večkrat izrazili željo po priključitvi Rusiji.

Po napovedih ameriškega generala bo zavezništvo zdaj opravilo pregled pripravljenosti za različne scenarije.

Zunanji ministri Nata so v torek zamrznili sodelovanje z Rusijo zaradi njene priključitve Krima in vojaškemu poveljstvu naročili pripravo načrta za okrepitev vzhodnoevropskih članic zavezništva.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je opozoril, da gospodarski odnosi z ZDA in Evropo ne bi smeli postati žrtev "političnih prizadevanj in predsodkov" glede krize v Ukrajini.

Moskva zahteva ukrepe od Kijeva
Rusija je od novih ukrajinskih oblasti zahtevala razorožitev paravojaških milic in Kijev pozvala, naj od pretvarjanj preide h konkretnim dejanjem.

Ukrajinski parlament je varnostnim silam v torek ukazal razorožitev nezakonito oboroženih skupin, medtem ko je policija po strelskem incidentu zaprla sedež skrajno desničarske skupine Desni sektor v Kijevu.

V Moskvi so tudi izrazili zaskrbljenost, ker ukrajinska vlada brez medijskega poročanja in javne razprave načrtuje spremembe ustave, saj se bojijo, da ne bodo vključeni interesi rusko govorečega prebivalstva.