Pridelek pšenice so ogrozili požari in vročina. Foto: MMC RTV SLO
Pridelek pšenice so ogrozili požari in vročina. Foto: MMC RTV SLO
Rusija prepovedala izvoz žita

Prepoved izvoza bo verjetno dvignila cene tujih žitnih izdelkov. Rusija, ena največjih svetovnih pridelovalk pšenice, ječmena in rži, bo zaradi katastrofalne letine težko zadostila tudi domačemu povpraševanju po omenjenih vrstah žita, kažejo podatki ruskega kmetijskega ministrstva.

Zadnje tri tedne po osrednji Rusiji divjajo številni požari, zaradi česar naj bi bila letina žita manjša za najmanj tretjino v primerjavi z lanskim letom, ko so izvozili četrtino svojega pridelka. Letos naj bi pridelali 60 milijonov ton žita, lani so ga 97 ton. Za domačo porabo potrebuje Rusija 80 milijonov ton, kar pomeni, da bi tudi kljub prepovedi za ruske porabnike zmanjkalo okoli 20 milijonov ton žita.

Smog spet v Moskvi
Moskovčani se po nekaj dneh olajšanja, ki ga je prinesel dež, znova spopadajo s strupenim smogom. Koncentracija ogljikovega monoksida v zraku je bila že zjutraj več kot petkrat višja od običajne, več kot petkrat višja pa je bila tudi koncentracija emisij ogljikovodikov, ki povzročajo neprijeten vonj. Vetrovi naj bi do ponedeljka znova razpršili večino smoga in očistili zrak v ruski prestolnici.

Dim se v Moskvo vali iz okolice, kjer zaradi več tednov trajajočega vročinskega vala divjajo gozdni požari, v katerih je doslej umrlo več kot 50 ljudi. Ogenj pustoši na skupno okoli 53.000 hektarjih.


Razlogi za prepoved izvoza žita pa niso le gospodarski. Rusi vsako leto pojedo veliko kruha, zato so naraščajoče cene kruha tradicionalno igrale pomembno vlogo pri netenju družbenih nemirov. Prepoved izvoza bi lahko veljala tudi še leta 2011.

Rusija večino žitnih pridelkov izvozi na Bližnji vzhod; največ v Egipt, Turčijo, Sirijo, Iran in Libijo. Poznavalci predvidevajo, da se bodo predvsem v teh državah kratkoročno zvišale cene kruha, dolgoročno pa naj bi cene padle, saj ZDA, največja svetovna izvoznica žita, pričakuje dober pridelek.

Vročinski val in požari naj bi rusko gospodarstvo stali 15 milijard dolarjev. Številka, ki ne vključuje stroškov obnove na stotine požganih domov, naj bi upočasnila okrevanje ruskega gospodarstva po svetovni gospodarski in finančni krizi.

Rusija prepovedala izvoz žita