Moskva je sicer lani, potem ko je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis sporazuma z EU, znižala ceno plina s 485,5 dolarja na 268,5 dolarja, a jo je nato po prevratu in odstavitvi Janukoviča z aprilom znova zvišala na 485,5 dolarja. Foto: EPA
Moskva je sicer lani, potem ko je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis sporazuma z EU, znižala ceno plina s 485,5 dolarja na 268,5 dolarja, a jo je nato po prevratu in odstavitvi Janukoviča z aprilom znova zvišala na 485,5 dolarja. Foto: EPA
Mariupol
Ukrajinske sile dosegle pomembno zmago. Foto: Reuters
Mariupol
Mariupol ima pol milijona prebivalcev in se ponaša s strateško pomembno lego. Foto: EPA

Ukrajina bi morala do 16. junija poravnati 1,45 milijarde dolarjev dolga za november-december 2013 in pol milijarde za april-maj 2014. Če dolgov ne bo poravnala, bo Rusija zaprla plinsko pipo in plin Ukrajini dobavljala le še na podlagi vnaprejšnjih plačil.

Premier Arsenij Jacenjuk je prek Twitterja sporočil, da je vlado že pooblastil za izvajanje načrta za zmanjšano porabo energije. Pravosodno ministrstvo je zadolžil na pripravo vseh potrebnih dokumentov za "obrambo interesov Ukrajine v odnosih med Naftogazom in Gazpromom pred arbitražnim sodiščem v Stockholmu". Zunanje ministrstvo pa mora članice EU-ja obvestiti, da je Rusija "namerno spodkopala pogajanja, s tem ko je zavrnila konstruktivne predloge ukrajinske strani".

Plinska pogajanja brez uspeha
Ukrajina je zavrnila končni predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina za plačilo 485,50 dolarja za 1.000 kubičnih metrov plina, pred sporom je Ukrajina plačevala 268 dolarjev na 1.000 kubičnih metrov plina. Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je zato izrazil pričakovanje nadaljevanja pogovorov v soboto, nato pa je Moskva sporočila, da pred ponedeljkom nadaljnjih pogajanj predstavnikov Rusije, Ukrajine in EU-ja ne načrtuje.

"Trenutno nimamo nikakršnih podatkov o tem, kdaj bi se lahko nadaljevala pogajanja, niti o tem, ali se bodo sploh nadaljevala," je nato sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah je to odvisno od Ukrajine.

"Rusija je na podlagi predsednikovih navodil zavzela fleksibilno stališče," je še dejal, medtem ko da njihovi ukrajinski kolegi niso pokazali nikakršne pripravljenosti na dogovor.

V strateško pomembnem Mariupolu spet plapola ukrajinska zastava
Ukrajinske sile so prevzele nadzor nad pristaniškim mestom Mariupol na jugovzhodu države, ki je bil do zdaj v rokah proruskih upornikov. Spopadi so potekali od jutra, ko so ukrajinske sile napadale največje pristanišče v Azovskem morju. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da se je v Mariupolu začela dejavna faza protiteroristične operacije, s katero želijo oblasti v Kijevu spet vzpostaviti nadzor nad vzhodnimi deli države.

Avakov je na Facebooku sporočil, da operacija poteka v skladu z načrti in da so vsi ključni položaji, ki so bili predtem v rokah upornikov, znova pod nadzorom ukrajinskih sil. V operaciji so sodelovali pripadniki pred kratkim ustanovljenih prostovoljnih enot in sile notranjega ministrstva s posebnimi enotami.

Ukrajinske sile so po izvolitvi Petra Porošenka za novega ukrajinskega predsednika okrepile vojaško operacijo proti proruskim upornikom, ki so po ruski priključitvi Krimskega polotoka zavzeli nekaj mest na vzhodu in jugovzhodu države.

Porošenko je guvernerju doneške regije Sergeju Taruti naročil, naj v Mariupolu vzpostavi začasni sedež regionalnih oblasti, saj je pokrajinska prestolnica Doneck že več kot dva meseca v rokah upornikov.

Od kod tanki?
Porošenko se je v četrtek po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in mu predstavil svoj mirovni načrt za vzhod Ukrajine. To je bil prvi daljši pogovor obeh predsednikov. Ukrajinski predsednik se je Putinu tudi pritožil nad domnevnim vdorom treh ruskih tankov v Ukrajino, kar pa Moskva zanika.

Proruski uporniki so v četrtek v mestu razkazali tri tanke, za katere ni povsem jasno, kje so jih dobili. Medtem ko Kijev trdi, da so prišli čez mejo iz Rusije, uporniki trdijo, da so iz skladišč orožja ukrajinske vojske. "Dobili smo jih iz vojaškega skladišča," je povedal eden od upornikov.

Po besedah ukrajinskega notranjega ministra so tanki prišli iz Rusije in gre za vrsto T-72, to so eni najbolj uporabljenih tankov v sovjetskih časih. Uporniki po drugi strani trdijo, da gre za tanke T-64.

Po zavzetju Mariupola je na mestni hiši zaplapolala ukrajinska zastava. V spopadih je bilo ubitih pet upornikov.

Za izvoz železa pomembno pristaniško mesto je del regije Doneck, ki je tako kot regija Lugansk razglasila samostojnost in si želi priključitve Rusiji.