Nadjo Savčenko je sprejel ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Foto: Reuters
Nadjo Savčenko je sprejel ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Foto: Reuters
Med številnimi Ukrajinci je Savčenkova postala narodna junakinja. Foto: Reuters
Ukrajinska pilotka v Kijevu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je bil jasen, da bo država dobila nadzor nad Doneškim bazenom in Krimskim polotokom na isti način, kot se je v državo vrnila pilotka Nadja Savčenko.

V zameno za v Ukrajini obsojena ruska vojaka jo je pomilostil ruski predsednik Vladimir Putin, hkrati pa je ukrajinski predsednik Petro Porošenko pomilostil dva ruska vojaka.

Nadja Savčenko se je po skoraj dveh letih zapora v domovino vrnilo kot junakinja. Na mednarodnem letališču v Kijevu jo je poleg množice in novinarjev pričakalo tudi spremstvo predsednika, ki naj bi jo odlikoval.

Ruska zapornica je postala v Ukrajini simbol upora proti proruskim upornikom na vzhodu države, v Doneškem bazenu. Med drugim je bila v odsotnosti izvoljena v vrhovno rado, kjer je v znak protesta večkrat gladovno stavkala. Vztrajno je nasprotovala ruskim oblastem in marca letos na sodišču pokazala sredinec.

V Kijev prispela ruska vojaka
Ruski predsednik Putin je dejal, da se je odločil za izpustitev Savčenkove, saj so ga za to zaprosili svojci dveh ubitih ruskih novinarjev, za smrt katerih je bila Savčenkova obsojena. Rusija je namreč Savčenkovo obtožila sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija 2014 ubita novinarja, ki sta delala za rusko televizijo. Savčenkova, sicer pripadnica ukrajinske vojske, je dejanje zanika, saj naj bi bila v času napada na dopustu in je domnevno v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

V zameno za Savčenkovo je Kijev danes izpustil tudi domnevna ruska vojaka Aleksandra Aleksandrova in Jevgenija Jerofejeva, ki ju je ukrajinsko sodišče aprila obsodilo na 14 let zapora zaradi bojevanja na uporniškem vzhodu države.

Obsojena na 22 let zapora
Z odhodom in predhodno pomilostitvijo Rusov se je odprla pot za svobodo 34-letne Savčenkove, ki so jo v Rusiji marca obsodili na 22 let zapora. O izmenjavi Aleksandrova in Jerofejeva za Savčenkovo se je Kijev dogovarjal že dalj časa, intenzivneje po aprilski obsodbi ruskih vojakov. Takrat sta o usodi trojice po telefonu govorila tudi ukrajinski in ruski predsednik.

Ukrajinska pilotka v Kijevu