V napadih na jemenske upornike je umrlo več kot 500 ljudi, a velesile nimajo interesa ustaviti zračnih napadov svojih zaveznic. Foto: Reuters
V napadih na jemenske upornike je umrlo več kot 500 ljudi, a velesile nimajo interesa ustaviti zračnih napadov svojih zaveznic. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN-a bo razpravljal o osnutku resolucije, ki ga je pripravila Rusija. Velika Britanija je že sporočila, da savdske napade v Jemnu podpira. Foto: EPA

Spopadi na jugu mesta, kjer se za nadzor borijo šiitski uporniki in sile, zveste jemenskemu predsedniku Abdrabbuhu Mansourju Hadiju, so se okrepili, tuje države pa se zdaj na vse kriplje trudijo evakuirati svoje državljane iz kaotične države.

Medtem je Rusija v soboto Varnostnemu svetu ZN-a predstavila osnutek resolucije, v katerem je pozvala k prekinitvi zračnih napadov. Zahodne članice niso navdušene.

Rusija, ki je ob naraščajočem številu smrtnih žrtev med civilisti sklicala nujno sejo 15-članskega varnostnega sveta, je sporočila, da je namen prekinitve napadov omogočanje dostopa humanitarne pomoči v državo.

V osnutku resolucije poziva zavezništvo pod vodstvom Savdske Arabije, naj ustavi napade, da bi omogočili evakuacijo tujih državljanov in sodelavcev mednarodnih organizacij iz Jemna, ki ga pretresa nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva pri tem ni podrobneje navedla, koliko časa naj bi prekinitev napadov trajala.

VS je o osnutku resolucije razpravljal v noči s sobote na nedeljo na dvournem zasedanju za zaprtimi vrati. Pri drugih članicah pa je predlog Moskve naletel na hladen odziv. Jordanska veleposlanica pri ZN-u Dina Kavar je dejala, da članice sveta potrebujejo čas za premislek o ruskem predlogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Jordanska veleposlanica je izrazila upanje, da bodo lahko že v ponedeljek predstavili ustrezen odgovor. Jordanija je del vojaške koalicije, ki pod vodstvom Savdske Arabije že deset dni izvaja zračne napade na položaje šiitskih upornikov.

VB podpira napade
Namestnik britanskega veleposlanika pri ZN-u Peter Wilson je medtem dejal, da Velika Britanija še naprej podpira zračne napade na upornike in da je treba na vsak način preprečiti civilne žrtve.

Savdijci razumejo Ruse, ampak bi še razpravljali
Veleposlanik Savdske Arabije Abdalah al Mualimi ni želel komentirati, ali bo njegova država privolila v prekinitev napadov. Dejal je le, da razume zaskrbljenost Rusije glede humanitarnega položaja, da pa bo še potrebna razprava o "mehanizmu" za zagotovitev pomoči.

ZN: Ubitih je bilo že več kot 500 ljudi
Tudi Združeni narodi so opozorili na grozečo humanitarno katastrofo v Jemnu. Od začetka napadov 26. marca je bilo po podatkih svetovne organizacije ubitih več kot 500 ljudi, ranjenih pa skoraj 1.700.

Jemen je nestabilen od leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti, ki so prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Začelo se je nasilje med šiitskimi uporniki na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo aktualnega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, na drugi strani. Slednji je pobegnil k zaveznikom v Savdsko Arabijo. V savdski koaliciji sodelujejo še Egipt, Sudan, Maroko, Jordanija, Katar, Bahrajn, ZAE, Kuvajt, podprl pa naj bi jih tudi Pakistan. Koalicijo podpirajo tudi ZDA.