Rusija je Iranu zgradila jedrski objekt v Bušeru in namignila, da bi jih utegnila zgraditi še več. Foto: EPA
Rusija je Iranu zgradila jedrski objekt v Bušeru in namignila, da bi jih utegnila zgraditi še več. Foto: EPA

Potniku, ki se je želel vkrcati na letalo za iransko prestolnico, so pregledali prtljago, potem ko so detektorji v prostoru zaznali 20-krat višjo radioaktivnost od normalne. Ugotovili so, da ima v prtljagi 18 industrijsko izdelanih kovinskih predmetov, ki so bili shranjeni v jeklenih škatlah.

Analize so pokazale, da gre za radioaktivne izotope natrija-22, so sporočili s carine. Dodali so, da so sprožili preiskavo in zadevo predali tožilstvu. Potnik, šlo naj bi za Iranca, se je vkrcal na letalo za Teheran in zapustil Rusijo.

Natrij-22 je mogoče pridobiti samo v jedrskem reaktorju, uporablja pa se za kalibriranje jedrskih detektorjev ali pa kot zdravstveno opremo, ne pa tudi za orožje.

Moskva blokira sankcije proti Iranu
Neimenovani predstavnik iranskega veleposlaništva v Moskvi je dejal, da je namen zahodnih poročil o zasegu sabotirati rusko-iranske odnose, prav tako pa gre za poskus ustvarjanja problemov in napetosti v odnosih. Rusija ima relativno tesne vezi z Iranom, saj mu je tudi zgradila prvo jedrsko elektrarno v Bušerju, za katero dobavlja tudi jedrsko gorivo.

Del mednarodne skupnosti sumi, da želi Iran izdelati jedrsko orožje, kar Teheran vztrajno zanika in trdi, da je njegov jedrski program izključno civilne narave.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v zadnjem poročilu prvič doslej zapisala, da ima verodostojne dokaze, da je Iran od leta 2003 pa vsaj do lani, če ne še naprej, razvijal "jedrsko eksplozivno napravo". Šlo naj bi za strukturiran program, ki se morda še vedno nadaljuje. Zaradi tega so zahodne države Varnostni svet Združenih narodov že pozvale k novim sankcijam proti Iranu, ki pa jim Moskva nasprotuje.