Vladimir Putin je v Sočiju gostil predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: EPA
Vladimir Putin je v Sočiju gostil predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: EPA
100 dni do olimpijskih iger

Putin je v ponedeljek v svoji poletni rezidenci v Sočiju, letovišču ob Črnem morju, kjer bodo februarja potekale zimske olimpijske igre, gostil predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha in druge športne veljake. Ob spornem ruskem zakonu o homoseksualnosti, ki je v svetovni javnosti sprožil nemalo nezadovoljstva, je skušal v svojem nagovoru zatrditi, da bodo v Sočiju dobrodošli prav vsi.

"Vsi, organizatorji, športniki in navijači, se trudimo, da bi se udeleženci in obiskovalci olimpijskih iger v Sočiju počutili dobro. In to ne glede na njihovo narodnost, raso ali spolno usmerjenost," je po poročanju ruske agencija RIA Novosti dejal Putin.

Sporni zakon dviguje prah po vsem svetu
Putin je junija podpisal zakon, ki v Rusiji prepoveduje širjenje informacij, povezanih z istospolno tematiko, mladoletnim osebam in celo razglabljanje o gejevski problematiki na krajih, kjer bi ta pogovor lahko slišali mladoletniki. Zakon oblastem dovoljuje, da kaznujejo ali celo zaprejo in izženejo tujce, ki bi kršili ta zakon. Zakon je sprožil ogorčenje po vsem svetu, temu pa so sledili številni pozivi k bojkotu olimpijskih iger.

Mednarodni olimpijski komite je avgusta sporočil, da so jim ruske oblasti zatrdile, da sporni zakon ne bo vplival na udeležence zimskih olimpijskih iger, svoje izjave je skušal omiliti tudi Putin, ki je septembra v intervjuju na državni televiziji dejal, da istospolno usmerjeni v Sočiju ne bodo diskriminirani. A so pozneje predstavniki ruske vlade zatrdili, da bo sporni zakon veljal tudi med olimpijskimi igrami, Mednarodni olimpijski komite pa je prav tako prejšnji mesec sporočil, da zakon ne krši olimpijske listine.

Gonja proti istospolno usmerjenim
Putin je gonjo proti istospolno usmerjenim v zadnjem času močno zaostril. Poleg spornega zakona v Moskvi velja prepoved Parad ponosa do leta 2112, mediji pa so se na veliko razpisali tudi o neonacističnem preganjanju in nadlegovanju istospolno usmerjenih najstnikov.

100 dni do olimpijskih iger