Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters
false
Rusija je od 30. septembra zadela več kot 380 ciljev IS-ja v Siriji. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Ruska bojna letala so v Homsu zadela tudi podzemno infrastrukturo, ki Islamski državi (IS) omogoča neopazno premikanje, s tem pa učinkovitejše bojevanje. "Uničenje, ki so ga z napadi povzročili lovski bombniki suhoj Su-34, je še posebej pomembno," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministra Igor Konašenko po poročanju portala rt.com.

IS je v podzemnih rovih skrival tudi eksploziva, s katerimi je izvajal teroristične napake. Med uničenimi objekti je bila tudi manjša tovarna za izdelavo raket. Tovrstne podzemne baze in prehodi naj bi bili razpredeni po vsej Siriji, "zato bo potrebnega še več dela", je dejal Konašenko.

Vedno več borcev dezertira
V Damasku je uspelo ruskim silam uničiti pomembno skladišče za transport goriva, oborožitve in zaloge hrane. V provinci Hama pa so uničili celotno podzemno strukturo IS-ja, zaradi česar so skrajneži pobegnili z območja, trdi Rusija. Zaradi intenzivnih napadov ruskih sil na severu in severovzhodu države naj bi več borcev IS-ja dezertiralo. V Raki pa naj bi začel IS mobilizirati fante, stare 14 let, Fronta Al Nusra v provincah Idlib in Hama pa naj bi urila še mlajše.

Rusko obrambno ministrstvo je še sporočilo, da so se v sami Siriji okrepili napadi med posameznimi skupinami džihadistov, še poroča rt.com. Prek radijskih valov so Rusi prestregli informacijo, da je IS prejšnji teden napadel cilje Al Nusre s tremi avtomobili bombami.

V Siriji ubit pomemben vodja Al Kaide
Pentagon je medtem sporočil, da je bil v letalskem napadu koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v Siriji ubit pomemben vodja teroristične mreže Al Kaida Sanafi Al Nasra, vodja skupine Korasan, poroča STA.

Kot so poudarili v Washingtonu, je bil Al Nasr "dolgoletni džihadist" in strokovnjak pri novačenju in financiranju borcev Al Kaide. Po navedbah Pentagona je že peti visoki poveljnik skupine Korasan, ki je bil ubit v zadnjih štirih mesecih, njegova smrt pa je "pomemben udarec skupini Korasan in njihovim načrtom, da bi napadali ZDA in zaveznike".

Videoposnetek uničenja podzemnih bunkerjev v Hami: