Stinger se uporablja za obrambo pred nizko letečimi letali in helikopterji. Foto: EPA
Stinger se uporablja za obrambo pred nizko letečimi letali in helikopterji. Foto: EPA

V istem duhu kot sirski predsednik Bašar Al Asad tudi Moskva krivdo za nadaljevanje nasilja v Siriji pripisuje oboroženim protirežimskim upornikov in ob tem obtožuje tuje sile, da upornike financirajo in oskrbujejo z orožjem.

Načelnik ruskega generalštaba Nikolaj Makarov je po poročanju agencije Interfax dejal, da so dobili informacije o tem, da sirski uporniki uporabljajo različne prenosne raketomete, tudi ameriške stingerje.

Julija letos je ameriška televizija NBC poročala, da so uporniki dobili več kot dvajset prenosnih raketometov z izstrelkov zemlja-zrak, kar pa je politični svetovalec uporniške Svobodne sirske armade zanikal.

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je sporočil, da je sirska vlada pristala na prekinitev ognja med štiridnevnim praznikom kurban bajram, ki se začne v petek. Kot je dodal, je na začasno premirje pristala tudi večina voditeljev upornikov, s katerimi je bil v stiku. Brahimi sicer ni povedal, kdo in kako bo nadzoroval premirje. Dodal je, da je večina uporniških voditeljev, s katerimi je bil v stiku, potrdila, da bodo spoštovali premirje, ni pa povedal, ali so v to všteti tudi poveljniki glavne uporniške skupine Svobodne sirske vojske.

V nasprotju z vojno v Libiji zahodne države niso naklonjene oboroževanju upornikov v Siriji, saj se bojijo, da bi orožje pristalo v napačnih rokah, predvsem pri islamskih skrajnežih, ki so izkoristili konflikt in se pridružili boju proti predsedniku Asadu.

Rusija je po drugi strani lani Siriji prodala za milijardo dolarjev orožja, jasno pa je tudi dala vedeti, da ne bo podprla nobene prepovedi prodaje orožja Asadovemu režimu, ki je sicer pomemben kupec ruske orožarske industrije.

Stingerji so si sloves pridobili med vojno proti sovjetskih silam v Afganistanu v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so Američani z njimi oboroževali mudžahide.

Prav ti izredno natančni raketometi z infrardečim vodenjem so povzročili prelomnico v afganistanski vojni, saj so z njihovo pomočjo mudžahidi lahko lažje sestrelili ruske helikopterje in tako obrnili potek vojne.