Rusija je glavna dobaviteljica orožja za Sirijo. Foto: EPA
Rusija je glavna dobaviteljica orožja za Sirijo. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan in Barack Obama
Sogovornika sta se strinjala, da je treba ustaviti morijo v Siriji in pomagati ljudem, ki so morali zapustiti svoje domove. Foto: EPA
Sirija
Zaradi državljanske vojne v Siriji je moralo svoje domove zapustiti več milijonov ljudi, med njimi številni otroci, ki zdaj prebivajo v begunskih taboriščih. Foto: EPA
Ban Ki Mun v Rusiji o Siriji

Po oceni neimenovanih ameriških predstavnikov, na katere se sklicuje časnik, bi lahko tokratne rakete sirski režim uporabil proti morebitni tuji vojaški intervenciji v Siriji, saj so rakete opremljene tudi z naprednim radarskim sistemom.

Konferenca o Siriji konec junija
Razkritje o dobavi prihaja na dan ravno v času, ko si Rusija in ZDA prizadevata za sklic mednarodne konference, ki naj bi pripomogla h končanju krvavega nasilja v Siriji. To je do zdaj zahtevalo že več kot 70.000 smrtnih žrtev.

Po pričakovanjih naj bi konferenco pripravili v začetku junija, na njej pa naj bi sodelovali tako predstavniki Asadovega režima kot opozicije.

Lavrov: Zakaj poskušajo mediji iz tega narediti senzacijo
Rusko zunanje ministrstvo v odzivu na novico ni razkrilo nobenih podrobnosti, dejali so le, da ruska dobava ne krši nobenih mednarodnih pravil. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po poročanju britanske medijske mreže BBC dejal, da ne razume, "zakaj mediji poskušajo iz tega narediti senzacijo".

Rusija je ena izmed redkih preostalih zaveznic sirskega režima in glavna dobaviteljica orožja za Sirijo. V več letih je državi prek pogodb, vrednih več milijard dolarjev, dobavila okoli 5.000 tankov, 325 letal, 143 helikopterjev in 2.000 obrambnih sistemov.

Med drugim tudi rakete iz vrste jahont, ki imajo doseg 290 kilometrov, med poznavalci pa so znane kot "prave uničevalke ladij". Rusija naj bi se pripravljala tudi na pošiljko ruskih protiletalskih raket Siriji, potem ko so izraelska letala napadla Sirijo, da bi preprečila pošiljke orožja libanonskemu Hezbolahu.

Ban Ki Mun v Rusiji
Sicer pa se je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun danes v Sočiju sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, nato pa še s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Lavrov je dejal, da oba delita stališče, da morajo Sirci sami doseči končanje nasilja v lastni državi, brez posredovanja od zunaj, in da morajo Združeni narodi pri reševanju svetovnih problemov imeti osrednjo vlogo.

Sicer pa se je tudi ruski predsednik Vladimir Putino strinjal z BAnom, da morajo Združeni narodi igrati odločilno vlogo pri teh in drugih mednarodnih vprašanjih. "Danes mi kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a branimo osrednjo vlogo ZN-a v mednarodnih zadevah," je poudaril Putin.

Obama in Erdogan odločno: Bašar Al Asad se mora umakniti
Ameriški predsednik Barack Obama in turški premier Recep Tayyip Erdogan sta se strinjala, da mora mednarodna skupnost pritisniti na sirskega predsednika Bašarja Al Asada in končati morijo v Siriji.

Ameriški in turški voditelj sta se v Beli hiši pogovarjala, kako bi zajezila državljansko vojno v Siriji, zaradi katere je moralo svoj edomove zapustiti več milijonov pa ljudi. Čeprav je Erdogan pred srečanjem dejal, da od svojih ameriških zaveznikov pričakuje konkretnejše obljube kot doslej, je po srečanju povedal, da obstaja med ZDA in Turčijo popolno soglasje glede Sirije.

Državi si bosta prizadevali za konec prelivanja krvi, krepitev sirske opozicije in začetek politične tranzicije v državi, pomoč razseljenim ljudem in mobilizacijo mednarodne skupnosti, da bo bolj pritisnila na predsednika Asada in zahtevala njegov brezpogojni umik z oblasti. "Oba sva se strinjala, da mora Asad oditi. Oblast mora predati prehodnemu organu," je povedal ameriški predsednik Obama. "To je edini način za razrešitev krize. In še naprej bomo prizadevali za Sirijo, osvobojeno Asadove tiranije," je bil odločen predsednik.

Sprti strani za isto pogajalsko mizo?
Obama je po srečanju povedal še, da bodo še naprej pritiskali na Asadov režim, gosta Erdogana pa je označil kot prvega med tistimi, ki si bodo prizadevali, da bodo predstavniki režima in opozicije v prihodnjih tednih sedli za pogajalsko mizo. Omenil je tudi možnost mirovne konference, kjer naj bi predstavniki sprtih strani sedli za isto mizo. Za Radio Slovenija pa je slovenski dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik poročal, da naj bi ZDA v pogajalsko reševanje krize privolile po zadnjih porazih upornikov v Siriji. Ob tem je Erdogan opozoril, da morajo biti realistični in previdni, da se pogajalski proces ne bi spremenil v proces brez konca, ki bi dal režimu več časa in priložnosti za nadaljevanje kampanje nasilja.

ZDA vztrajajo, da mora predsednik Bašar Al Asad odstopiti še pred mirovno konferenco. Da bi se to zgodilo, bo treba še veliko skupnih diplomatskih prizadevanj, med drugim bo treba pridobiti tudi soglasje Rusije.

ZDA še vedno proti oboroževanju opozicije
Na srečanju pa Obama ni nakazal, da bi se spremenilo njegovo stališče glede dobave orožja sirskim upornikom, ki mu ZDA nasprotujejo. Bojijo se namreč, da bi ta neposredna vojaška pomoč upornikom v obliki orožja pristala v rokah skrajnih skupin, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. Vztrajal je tudi, da potrebujejo več dokazov o domnevni uporabi kemičnega orožja, vendar je Erdogan zatrdil, da so bili zagotovo uporabljeni kemično orožje, izstrelki in rakete ter da ima te informacije vse več držav.

Ban Ki Mun v Rusiji o Siriji