Rusija je v Siriji že začela nameščati najsodobnejši  protiletalski sistem S-400. Foto: Reuters
Rusija je v Siriji že začela nameščati najsodobnejši protiletalski sistem S-400. Foto: Reuters
false
Turški predsednik Erdogan se do zdaj za incident Rusiji ni hotel opravičiti. Foto: Reuters
Rusija
Ruski laboratoriji so okrepili nadzor nad hrano, ki jo uvažajo iz Turčije. Foto: Reuters
false
Tako Rusija kot Francija sta po terorističnem napadu na Pariz 13. novembra okrepili zračne napade na cilje IS-ja v Siriji. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin ne verjame Turčiji, da ni vedela, da je letalo rusko. Foto: Reuters
Rusko-turška napetost ne popušča

Da Rusija Asadovega režima ne podpira le z letali in letalskim bombardiranjem nasprotnikov režima, naj bi dokazovalo tudi to, da so v Siriji ruska transportna letala lljušin in transportni helikopterji Mi-24, s katerimi vozijo Asadove borce na bojišče. Ognjeno moč Asadovih sil je Moskva podprla tudi s havbicami tipa Msta-B, ki pripadajo 120. ruski artilerijski brigadi. Ta ima sicer sedež v Sibiriji.

Kot trdi Spiegel, sta dva ruska vojaka v bojih tudi že padla. Ubita naj bi bila pripadnika 22. specialne brigade Specnaz iz Rostova na Donu. Tam so ju 12. novembra pokopali mimo oči javnosti.

Turki v Rusijo le z vizumom (in obratno)
Rusija je predtem sporočila, da bo z novim letom ukinila brezvizumski režim s Turčijo. Kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov po pogovorih s sirskim kolegom Validom Mualemom, se je Rusija zaradi sestrelitve bojnega letala Su-24 odločila, da s prvim januarjem 2016 brezvizumski režim ne bo več veljal. Rusija in Turčija sta medvladni dogovor, ki je ruskim državljanom omogočal, da so brez vizuma v Turčiji bivali do 30 dni, Turki pa so imeli enako ugodnost v Rusiji, podpisali aprila leta 2011. Turčija je sicer glavna turistična destinacija Rusov.

Kot je odločitev za ponovno uvedbo vizumov za Turke utemeljil Lavrov, je Rusija že dolgo zaskrbljena zaradi naraščajoče teroristične grožnje iz Turčije. "To je neposredno povezano z varnostjo Rusije in naših državljanov," je zatrdil. Pred srečanjem z Mualemom je še opozoril, da je Turčija s torkovo sestrelitvijo ruskega letala "prestopila mejo sprejemljivega". Kot je posvaril, turške oblasti s svojim ravnanjem postavljajo državo v zelo težek položaj "tako z vidika njenih dolgoročnih nacionalnih interesov kot situacije v regiji".

Putin se ni želel oglasiti
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem ponudil roko ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in mu ob robu podnebnega vrha v Parizu predlagal srečanje. "Želim se srečati z njim iz oči v oči ta ponedeljek," je povedal. A iz Kremlja so sporočili, da Putin na Erdoganova sporočila ne odgovarja. Putinov pomočnik Jurij Ušakov je pojasnil, da je Erdogan v preteklih dveh dneh res zaprosil za pogovor s Putinom, nato pa prek zunanjega ministrstva še za srečanje v Parizu. A kot je obenem pojasnil, na sporočila turškega predsednika Putin ne odgovarja, "saj na turški strani ne vidi pripravljenosti za opravičilo".

Napovedanih več ukrepov
Rusija je kot odziv na incident sicer že okrepila vojaško navzočnost v Siriji, v četrtek pa prekinila vsakršno vojaško komunikacijo s Turčijo.

Moskva je že v četrtek sporočila, da bo okrepila nadzor nad uvozom hrane iz Turčije - uradno zaradi pogostih kršitev standardov prehranske varnosti. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je poleg tega v četrtek napovedal, da pripravljajo nabor povračilnih gospodarskih ukrepov proti Turčiji, ki bo pripravljen v dveh dneh. Med ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, je navedel zaustavitev skupnih gospodarskih projektov, omejevanje finančnih in trgovinskih transakcij,
spremembo carinskih tarif ter tudi ukrepe na področjih turizma in prometa.

Turčija bo varovala svoje ozemlje
V intervjuju za britanski Times je turški premier Ahmet Davutoglu izpostavil, da želi Turčija umiriti strasti z Rusijo. "Sodelovali bomo z Rusijo in drugimi zaveznicami, da bi umirila napetosti," je dejal in dodal, da boj proti Islamski državi ostaja njihova glavna prioriteta, hkrati pa poudaril, da bo država še naprej varovala suverenost svojega ozemlja.

Zaostritev odnosov med Turčijo in Rusijo je sprožila torkova sestrelitev ruskega bojnega letala Su-24, ki ga je sestrelil turški lovec F-16. Rusija trdi, da je bilo letalo sestreljeno nad Sirijo, Turčija, da je letalo kršilo njen zračni prostor. "Vedeli smo, da sta bili letali dve. Eno se je vrnilo v Sirijo, drugo pa je še naprej letelo nad turškim zračnim prostorom, zato so ga naša letala sestrelila," je dejal Erdogan, ki vztraja, da sta bili letali v petih minutah opozorjeni desetkrat in da je eno letalo kljub opozorilu kršilo turški zračni prostor 17 sekund, kar eden izmed preživelih ruskih pilotov zanika. Ruski predsednik Vladimir Putin nasprotno meni, da je bilo letalo sestreljeno dober kilometer zračne linije znotraj Sirije.

Putin: Nameren incident
Erdogan se Rusiji za incident, v katerem sta bila ubita dva ruska vojaka, noče opravičiti. V pogovoru za ameriški CNN je dejal, da bi sicer Turčija ravnala drugače, če bi vedela, da je letalo rusko. Putin Erdoganovim besedam ne verjame, saj je Rusija ZDA, ki vodijo zračno koalicijo v Siriji, podala točne informacije (lokacija in čas) o poletih ruskih vojaških letal.

"Ona (op. p.: naša letala) imajo prepoznavne oznake, ki so dobro vidne," je dejal Putin. "Namesto da bi si prizadevali za preprečitev takšnih incidentov, poslušamo nerazumne pojasnitve in izjave, da opravičilo ni potrebno," je dejal po poročanju Telegrapha. Ruski predsednik je Turčijo obtožil, da je odnose z Rusijo namerno poslabšala. Ruski portal Sputnik je med drugim sporočil, da so turški lovci štiri dni po incidentu ustavili polete nad Sirijo.

Rusija podprla veliko koalicijo proti IS-ju
Po četrtkovem srečanju Putina in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je pri ruskem kolegu iskal podporo za oblikovanje velike koalicije proti terorizmu, je Putin izkazal pripravljenost za sodelovanje. Kot je poročala agencija AP, je ruski predsednik potrdil, da je pripravljen tesneje sodelovati tako s Francijo kot s koalicijo ZDA v Siriji, ki cilja tarče IS-ja. Hkrati pa je okrcal ZDA zaradi torkovega incidenta: "ZDA bi morale preprečiti svoji koalicijski zaveznici Turčiji, da izvede takšno potezo," je dejal Putin in napovedal "resne pogovore" z ZDA.

Rusko-turška napetost ne popušča